< terug

Onderzoek wijst uit: Boomers bewegen 90 minuten per week meer dan Gen Z en Millennials

13 april 2022 (0 reacties)

Wereldwijde studie toont positieve invloed van beweging op de mentale gezondheid 

ASICS_STATE_OF_MIND_ HERO  (1)

Wereldwijde studie toont positief verband aan tussen beweging en geestelijke gezondheid, maar wijst op verontrustend effect van generatiekloof tussen ouderen en jongeren.In Nederland bewegen Gen Z en Millennials 90 minuten per week minder dan Boomers.Ditzelfde onderzoek toont ook aan dat slechts 15:09 minuten beweging volstaan om een positieve invloed te ervaren, wat aantoont welke grote impact een kleine hoeveelheid beweging kan hebben.Geïnspireerd door deze bevindingen roept Asics iedereen op om deel te nemen aan de 15:09 Uplift Challenge om de positieve effecten van beweging zelf te ervaren.

Asics maakt vandaag de resultaten bekend van haar Global State of Mind Index. Deze index toont een direct positief verband aan tussen lichaamsbeweging en mentale gezondheid, maar laat ook de verontrustende lagere activiteitsniveaus bij jongere generaties wereldwijd zien. Gen Z en Millennials bewegen 90 minuten per week minder dan Boomers in Nederland. Die laatste groep voelt zich door het bewegen daadwerkelijk beter.

Het eerste wereldwijde onderzoek in zijn soort, dat de mentale toestand van 37.000 mensen uit 16 landen over de hele wereld bijhoudt, toont aan dat mensen die het meest bewegen een hogere State of Mind-score hebben. Actieve* personen hebben een gemiddelde ‘State of Mind’-score van 68/100, tegenover slechts 56/100 voor degenen die inactief zijn**.

Uit het onderzoek komen ook grote verschillen in lichaamsbeweging tussen verschillende generaties naar voren, wereldwijd: oudere generaties (57-plussers) bewegen gemiddeld bijna een uur (53 minuten) meer per week dan generatie Z (18-24 jaar). Dit blijkt op zijn beurt een grote invloed te hebben op de collectieve ‘State of Mind’-score van elke groep.

Uit het onderzoek bleek dat 54% van de oudere wereldbevolking actief is en de positieve effecten daarvan ervaart, met een gemiddelde ‘State of Mind’-score van 67/100. Daarentegen is slechts 45% van de wereldwijde Gen Z-bevolking momenteel actief en heeft als gevolg daarvan een aanzienlijk lagere gemiddelde ‘State of Mind’-score dan hun oudere tegenhangers (59/100).

ASICS_STATE_OF_MIND_ OLDER_GENZ_1

Voor Nederland geldt ook dat er een positief verband tussen beweging en de mentale gezondheid aangetoond is, waarbij actieve personen gemiddeld 65/100 scoren in vergelijking tot slechts 61/100 voor niet-actieve personen. Ook in Nederland blijkt dat de oudere generaties actiever zijn en een hogere ‘State of Mind’-score behalen (61% actief met een gemiddelde SOM-score van 67/100) in vergelijking tot Gen Z (slechts 44% actief met een gemiddelde SOM-score van 59/100).

Uit de studie bleek ook dat – terwijl de wereldbevolking 30 minuten beweging beschouwt als de minimale hoeveelheid die nodig is om je beter te voelen middels beweging – slechts 15 minuten en 9 seconden beweging volstaan om de opbeurende effecten te ervaren.

Dr. Brendon Stubbs, vooraanstaand onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid aan het King’s College in Londen, die de studie leidde, zegt hierover: “De gangbare opvatting is dat je lang moet bewegen om het opbeurende effect te ervaren. Ons nieuwe onderzoek bewijst echter dat dit niet het geval is – iets meer dan 15 minuten beweging is eigenlijk alles wat nodig is om het positieve effect te ervaren. Samen met de State of Mind Index, die het positieve verband tussen beweging en geestelijke gezondheid op wereldwijde schaal als nooit tevoren aantoont, hopen we dat het voor velen inspirerend zal zijn om de impact te zien die zo’n kleine hoeveelheid beweging kan hebben.”

Geïnspireerd door de 15:09-bevinding wil Asics nu de wereld in beweging brengen met de lancering van een 15:09 Uplift Challenge, die zal worden ingeleid door de 15:09 Uplift Ambassadors – Asics’ nieuwste atleten. De oprichters van de club – onder wie de gepensioneerde Amerikaanse hardloopster Deena Kastor, Japans voormalig volleybalinternational Yuki Mori en Olympisch marathonwinnaar Mizuki Noguchi, Italiaans Olympisch marathonkampioen Stefano Baldini en de Britse voormalig 10.000-wereldkampioene Liz McColgan – zijn een eerbetoon aan de opgeheven oudere generatie wat betreft haar benadering van beweging en lichaamsbeweging, zoals blijkt uit de resultaten van de State of Mind Index-studie.

Jo Schoonbroodt
Voor Nederland is Jo Schoonbroodt (71) – recordhouder in de categorie 70+ van de Rotterdam Marathon de 15:09 Uplift Ambassadors. Hij evenaarde afgelopen zondag zijn eigen Europees record van 2.52.31 in de 25e Rotterdam marathon. Hij werd daarna gehuldigd als Rotterdam Marathon Master.

Gary Raucher, Executive Vice President, Asics Emea verklaarde: “Bij Asics zijn we er al lang van overtuigd dat sport de kracht heeft om zowel een individu als de wereld op te beuren. De resultaten van onze wereldwijde State of Mind Index tonen aan hoe intrinsiek het verband is tussen regelmatige beweging en een positieve geestelijke gezondheid, maar ook welke impact een kleine hoeveelheid beweging kan hebben om de collectieve State of Mind van de wereld te verbeteren. Onze 15:09 Challenge wil precies dat doen, door iedereen op te roepen om te bewegen en zo zelf deze belangrijke voordelen te ervaren. We zijn erg blij dat onze inspirerende nieuwe Asics15.09 Uplift Ambassadors samen met ons deze uitdaging aangaan.”

Asics roept iedereen op om de gehele maand juni deel te nemen aan de 15:09-uitdaging door 15:09 minuten te bewegen en te delen op social met de hashtag #ASICSforMind.

Meer informatie over de State of Mind Index vind je hier.

Over de Asics State of Mind Index

De State of Mind Index is een uniek en wereldwijd onderzoek van ASICS naar de relatie tussen de gemoedstoestand en lichaamsbeweging. De State of Mind Index is een score van 100, berekend op basis van de gecumuleerde gemiddelde scores over tien cognitieve en emotionele eigenschappen – waaronder positiviteit, tevredenheid, ontspanning, focussen en kalmheid. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Edelman Data & Insights, is uitgevoerd onder een steekproef van in totaal 37.000 respondenten in 16 landen over de hele wereld – nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio in elke markt. De in de studie opgenomen landen zijn Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Nederland, Singapore, Spanje, Zweden, Thailand, VAE, VK en VS. De uitsplitsing van de generaties in de studie was als volgt:

  • Boomers & Silent (oudere generatie) – 57+
  • Gen X – 41-56
  • Millenials – 24-40
  • Gen Z – 18-24

*Actief: Meer dan 150 minuten matige tot krachtige lichaamsbeweging per week.
**Inactief: Minder dan 30 minuten matige tot krachtige lichaamsbeweging per week

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *