< terug

Patrick Sang over Eliud Kipchoge

12 juli 2019 (0 reacties)

Patrick Sang is een Keniaanse ex-atleet die sinds 2001 coach is van Eliud Kipchoge. Sang won een zilveren medaille op de 3.000m steeplechase bij de Olympische Spelen van 1992 en twee zilveren medailles bij de Wereldkampioenschappen (1991 en 1993) in dezelfde discipline. Hij coacht Eliud Kipchoge sinds 2001. Patrick Sang over Eliud Kipchoge

Ik heb geen duidelijk beeld van de Eliud Kipchoge die ik voor het eerst heb ontmoet. Ik kan me een 16-jarige jongen herinneren die op de zandweg in Nandi County naar me toekwam en om een ​​trainingsprogramma vroeg en toen wist ik niet wie hij was. Nadat hij dit een paar keer had gedaan, zei ik eindelijk ‘wie ben jij?’ En hij antwoordde ‘Ik ben Eliud’. Ik gaf hem een ​​trainingsprogramma van twee weken en ging weg. Hij kwam twee weken later terug en zei: “What’s Next?” En dat is waar het allemaal begon.

Nadat Eliud afgelopen september het wereldrecord marathon brak in Berlijn, besteedde ik enige tijd aan het nadenken over onze tijd samen Mijn gedachten bleven teruggaan naar die eerste ontmoetingen op de onverharde weg en ik dacht bij mezelf: wat zou er gebeurd zijn als ik nee had gezegd? Wat als ik die jongeman negeerde die naar me toe kwam en om hulp vroeg? Zou de geschiedenis anders zijn geweest? Zouden we deze fenomenale marathonloper hebben gezien?

Ik heb daar na Berlijn veel over nagedacht en dat doe ik nu nog steeds. Ik denk dat we veel te danken hebben aan de maatschappij, als je een bepaalde kennis hebt, op welk gebied dat ook is, dan zou je het terug moeten geven. Hardlopen heeft me zoveel gegeven. Het heeft me een goede opleiding en de mogelijkheid geboden om de wereld rond te reizen. Het is dus erg belangrijk voor mij om terug te geven wat ik heb geleerd aan jonge atleten en als je een atleet als Eliud ziet groeien van een tiener met talent naar een wereldrecordhouder, nou, ik kan zelfs de woorden niet vinden om de tevredenheid te beschrijven.

De Eliud die ik begon te coachen was heel wat anders dan de Eliud die we vandaag kennen. Hij was toen een atleet die op de juiste manier kon groeien, mits goed begeleid. Tegenwoordig is Eliud een kampioen, een atleet die zoveel heeft bereikt in de sport en een persoon die waarden heeft waar iedereen naar streeft.

In sommige opzichten zijn de rollen nu eigenlijk omgekeerd. Ik was jarenlang een voorbeeld voor Eliud en speelde de rol van leraar omdat het jarenlang mogelijk was om hem iets nieuws te leren. Maar op een gegeven moment, ongeveer drie jaar geleden, wisselden die rollen op de een of andere manier om en ik was de student en Eliud de leraar. Hij leert me nu dingen en ik leer van hem.

Ik denk dat we allemaal van hem kunnen leren, van de manier waarop hij leeft en van de waarden die hij inneemt.

Eliud gelooft in discipline, in geduld, in nederigheid – hij gelooft fundamenteel dat hoeveel je ook verdient, wat je ook hebt bereikt, je moet nederig blijven en dat is zeker niet gemakkelijk. Ik heb atleten gezien die enig succes hebben gehad in hun carrière en die op een negatieve manier zijn beïnvloed door het geld dat ze hebben verdiend als een product van dat succes. Maar niet Eliud. Eliud is niet veranderd.

Hij heeft ook een niet-aflatend geloof in zichzelf, in tegenstelling tot iemand die ik ooit heb ontmoet en hij wil dat we allemaal in onszelf geloven op precies dezelfde manier, ongeacht wat we doen of welke doelen we hebben gesteld. Hij zegt dat No Human Limited is en hij gelooft dat echt.

En het is vanwege deze kracht van karakter, deze kracht van bewustzijn dat ik geloof dat hij de eerste mens zal worden die de marathon binnen de twee uren zal voltooiden en de INEOS 1:59-uitdaging voltooit.

Om eerlijk te zijn, ik kende het vermogen van de menselijke geest pas toen Eliud de eerste poging deed om de barrière van twee uur bij het Nike Breaking2-project te doorbreken. Ik wist dat de geest sterk is, maar ik besefte niet hoe sterk. Die ochtend keek ik in zijn ogen en hij geloofde echt 100 procent dat hij het ging doen.

Nu gebeurde dat niet in Monza, maar hij kwam zo dichtbij, dichterbij dan velen, veel mensen verwachtten. Op dat moment besefte ik hoe belangrijk geloof is. Iemand zou kunnen geloven dat ze het kunnen, maar geloven ze echt? Is het slechts een geloof van 80 procent? Met Eliud is het 100 procent.

Daarom hoef ik deze keer niet te veel anders met Eliud te doen. Hij heeft ons alles getoond waar de menselijke geest toe in staat is. We zullen voortbouwen op die mentale kracht met de training van Eliud en de ervaring en kennis die we hebben opgedaan bij Breaking2. In Monza was het een reis naar het onbekende, dat is het nu niet.

Voor ons is het belangrijk om te blijven geloven zoals Eliud dat doet, om hem hier goed voor te bereiden in Kenia en om hem fit en gezond te houden.

Eliud heeft ons getoond wat mogelijk is en wat er ook gebeurt, hij zal in de geschiedenis worden herinnerd. Hij heeft geschiedenis geschreven door zijn loopbaan – hij is een wereldkampioen, een Olympisch kampioen, een wereldrecordhouder – hij zal herinnerd worden als iemand die anderen heeft getoond wat mogelijk is, hij heeft mensen geïnspireerd om te geloven dat No Human Limited is. Hij heeft levens veranderd en zal doorgaan met het veranderen van levens.

Mijn gedachten gaan terug naar die dag toen een jonge, onschuldige 16-jarige naar me toekwam en vroeg om een trainingsprogramma en ik ben zo dankbaar dat ik ja zei. Wat een reis is het geweest.

Redactie hardloopnieuws
Eliud Kipchoge zal in de maand oktober in Wenen een ultieme poging doen om de marathon binnen de twee uren te voltooien.

Waarom Wenen?

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd