< terug

Paul Chelimo wil Amerikaanse record 10 km verbeteren in San Silvestre Vallecana. Voorbeschouwing

29 december 2020 (0 reacties)

De Amerikaan  Paul Chelimo  gaat van start als de grote favoriet in de 10m km wegwedstrijd San Silvestre Vallecana.De winnaar van het zilver bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 zal proberen het officiële Amerikaanse 10K-wegrecord, dat momenteel wordt gedeeld door Bernard Lagat en Mark Nenow (27:48), te verbeteren.

De Israëliër van Ethiopische afkomst, Maru Teferi,  loopt als een van zijn grote rivalen. Teferi, drievoudig nationaal recordhouder van Israel op de de 10 km, de halve marathon en de marathon liep onlangs in Tel Aviv een snelste tijd van 28:18. 

De Keniaan  Daniel Simiu Ebenyo  heeft een persoonlijk record van 27:18, behaald in september op de 10K Invitational in Berlijn. De Burundese atleet  Thierry Ndikumwenayo , negende in het Wereldkampioenschap Cross in 2019 is een andere outsider met een persoonlijk record van 28:18. De Zweedse atleet David Nilsson (28:11 persoonlijk record) is ook een van de kanshebbers voor een ereplaats. Samen met de NL atleten Mike Foppen en Ricahrd Douma

Spaanse favorieten
Fernando Carro  is de kersverse nationale recordhouder op weg.Hij liep in de Alcobendas 10K  een toptijd van 27:46 . Het maak de uit Madrid afkomstige atleet tot een duidelijke favoriet voor het podium in deze editie van de Nationale-Nederlanden San Silvestre Vallecana Hij liep vorig jaar in de Madrileense loopklassieker een beste tijd van 28:19.

Toni Abadía is een andere Spaanse topfavoriet. Hij stond al vier keer op het podium van het evenement en liep vorig jaar met 27.56 de snelste tijd voor een Spaanse deelnemer. Toni Abadía heeft een persoonlijk record van 27:48, behaald in 2018 in Laredo. 

Dames
Voor de Keniaanse Ruth Chepngetich (29) werd vorig jaar tweede achter Helen Tola Bekele. Dit jaar keert zij terug als topfavoriete. Zij is de wereldkampioene marathon. Ze liep vorig jaar in Madrid een snelste tijd van 30:57. Dit jaar werd ze derde in de London Marathon en een tweede in de Halve Marathon. Yalemzerf Yehualaw Densa (21)  van het NN Running Team, is een nieuw talent in de Ethiopische atletiek. Zij won dit jaar de halve marathon van New Delhi met een nieuw parcoursrecord van 1:04:46. Zij is daarmee tweede op de ranglijst allertijden .Yehualaw’s persoonlijk record is 31:55. Deze tijd zal ze zeker op oudejaarsdag gaan verbeteren.

Internationale deelname wordt gecompleteerd door de Ethiopische Likina Amebaw, met 32:33 als beste 10K-markering, de Zweedse recordhouder op de halve marathon Sarah Lahti, de Oostenrijkse Nada Pauer, de Belgische Nina Lauwaert of de Venezolaanse Evymar Brea Andreu.Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *