< terug

Primeur voor EK atletiek in Rome: voor het eerst prijzengeld

19 januari 2024 (0 reacties)

Voor het eerst in de geschiedenis zullen atleten meedingen naar prestatiebonussen op de Europese kampioenschappen atletiek met een totaalpot van €500.000 beschikbaar voor Roma 2024 deze zomer, maakte European Athletics donderdag (18) bekend.

De prestatiebonussen voor het EK Rome 2024 – dat van 7 tot 12 juni wordt gehouden – werden eerst goedgekeurd door de Europese Atletiekraad in oktober, maar European Athletics kan nu zowel het bedrag als de manier waarop de bonussen worden verdeeld bevestigen.

Tien prestatiebonussen van elk €50.000 worden als volgt verdeeld over vijf evenementgebieden met een gelijke verdeling tussen de mannen- en vrouwendisciplines:

Dames

A) Sprint en horden (100m, 200m, 400m, 100m horden, 400m horden)
B) Midden en lange afstand(800m, 1500m, 5000m, 10.000m, 3000m steeplechase)
C) Werpen (kogelstoten, discuswerpen, hamerwerpen, speerwerpen)
D) Springen (hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen, driespringen)
E) Weg, gecombineerde onderdelen & estafettes (halve marathon, 20 km wedstrijdloop, zevenkamp)A)

Mannen

F) Sprint en horden (100m, 200m, 400m, 100m horden, 400m horden)
G) Midden en lange afstand (800m, 1500m, 5000m, 10.000m, 3000m steeplechase)
H) Werpen (Kogelstoten, Discuswerpen, Hamerwerpen, Speerwerpen)
I) Springen (Hoogspringen, Polsstokhoogspringen, Verspringen, Driespringen)
J) Weg, Gecombineerde Evenementen & Kamp; Estafettes (Halve Marathon, 20 km wedstrijdloop, Decathlon)F) Sprints & Horden (100m, 200m, 400m, 100m horden, 400m horden)

De atleet die binnen elk onderdeel de hoogste score behaalt met behulp van de World Athletics scoretabellen krijgt €50.000.Het is een mijlpaal voor de sport, deelnemers die voor het eerst financiële beloningen kunnen verdienen tijdens het belangrijkste atletiekevenement van Europa sinds de eerste kampioenschappen in Turijn, Italië in 1934.

“Dit is echt een historische ontwikkeling voor de sport in Europa,” zei Europees Atletiek Voorzitter Dobromir Karamarinov.”Binnen de atletiek zijn we terecht trots op ons rijke erfgoed. En om ervoor te zorgen dat onze sport ook in de toekomst gezond, welvarend en spraakmakend blijft, moeten we innovatief zijn, vooral met ons paradepaardje, de Europese kampioenschappen atletiek.”We willen de beste Europese atleten zien, die hun beste prestaties leveren tijdens onze grootste wedstrijd. De prestatiebonussen zullen helpen om die doelen te bereiken en van Roma 2024 het spannende spektakel te maken waarvan we allemaal weten dat het het wordt.

“Onze sport heeft lange tijd een voorbeeld gesteld voor gendergelijkheid en gelijke kansen, en dat vinden we vaak vanzelfsprekend. Maar we moeten ook vieren dat gelijke beloning en erkenning voor mannelijke en vrouwelijke disciplines iets is wat zowel verwacht als waargemaakt wordt in de atletiek.”Nauwere samenwerking met topatleten om onze grote evenementen te promoten staat centraal in de Strategische Routekaart en we verwelkomen verdere samenwerking om onze sport samen te laten groeien”, voegde president Karamarinov toe.

Het prestatiebonusmodel zal na Roma 2024 worden herzien na feedback van atleten bij de kampioenschappen en de leden van het Europees Atletiek Atleten Comité.Lea Sprunger, voorzitter van het Europees Atletiek Comité en gouden medaillewinnaar op de 400 meter horden in 2018, zei: “We verwelkomen de prestatiebonussen als een grote stap voorwaarts voor onze sport en ik weet zeker dat het atleten zal helpen hun allerbeste prestaties te leveren bij Roma 2024.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *