< terug

Redelijk resultaat: Terugblik WK relays

6 mei 2024 (1 reactie)

Zaterdag 4 en zondag 5 mei vonden de World Athletics Relays plaats op de Bahama’s. In totaal streden vijf Nederlandse estafetteteams voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs, waarvan er drie succesvol waren: de vrouwen 4x400m, de vrouwen 4x100m en de 4x400m mixed keren met Olympische tickets huiswaarts.

Olympische tickets voor de estafettevrouwen

4x400m vrouwen
Hetzelfde viertal van dag één staat ook haar mannetje op dag twee: Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters laten opnieuw zien wat ze waard zijn en finishen in hun serie als eerste in een ijzersterke tijd van 3:27.45. Dit levert hen directe kwalificatie voor Parijs op.

4x100m vrouwen
De vier dames op de 4x100m, met N’Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en slotloper Tasa Jiya, eindigden op de eerste dag als tweede en deden dit foutloos in een tijd van 42.88 en waren hiermee al zeker van Parijs. Ook op de tweede dag kwam het stokje rond en eindigen ze op plek zes in een tijd van 43.07 seconden.

Eremetaal voor de 4x400m mixed estafette
Waar het team 4x400m mixed op de eerste dag een topprestatie neer heeft gezet en als eerste eindigde in de serie, kwam het viertal met Isayah Boers, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol op de finaledag als tweede over de finish in een tijd van 3:11.45. Ze pakken hiermee het zilver, en belangrijker: een Olympisch ticket.

Nog geen tickets voor de mannen

4x100m mannen
Waar de 4x100m mannen op de eerste dag, met Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina, vijfde worden in 38.87 seconden, wordt TeamNL op de tweede dag gediskwalificeerd vanwege een wisselfout. Martina werd gespaard en Onyema Adigida kwam in zijn plaats. Helaas gaat het mis op de laatste wissel tussen Hensley Paulina en Adigida die te vroeg lijkt te vertrekken. De 4x100m mannenploeg kan zich alleen nog plaatsen via de twee nog beschikbare plekken op basis van de snelste seizoenstijd.

4x400m mannen
Eugene Omalla, Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia starten in dezelfde opstelling als de eerste dag waar ze met een snelle 3:03.02 de vierde plek innamen. Op dag twee moesten ze zich revancheren maar de mannen worden wederom vierde in hun serie in een tijd van 3:03.24. Plaatsing voor Parijs is nog steeds mogelijk, twee startplekken zijn voorbehouden voor landen met de snelste seizoenstijden van teams die zich niet via de World Ranking hebben gekwalificeerd.

De worldrankings vind je hier

“Een redelijk goed resultaat”
Technisch Directeur Vincent Kortbeek blikt terug: “De World Relays zijn dit jaar ontzettend belangrijk gemaakt. Tegelijkertijd is het daarmee een kans om je direct te verzekeren van een plek in Parijs i.p.v. een heel seizoen om tijden te vechten. Met 3 van de 5 teams direct gekwalificeerd mogen we spreken van een redelijk goed resultaat. Zeer goed was als de mannen 4×100 en 4×400 zich ook hadden geplaatst.

We wisten dat de 4×4 dames met hun tijd uit Boedapest al zeker zouden zijn van Parijs, maar ook zonder Femke en Lieke maakten de dames een statement: we zijn zó goed dat we met de gehele selectie kwalificatie afdwingen! Ook de dames 4×1 laten zien wat ze waard zijn, op zaterdag én op zondag. De mannen 4×4 en 4×1 bleken helaas niet in staat dat te leveren wat er wel in zit. Daardoor wordt het nu een heel lastig traject voor die teams om zich nog te kwalificeren voor Parijs. Het mixed team is, zoals we verwacht hadden, absolute wereldtop.

We zullen er hard voor moeten werken om ook in Parijs te excelleren, maar we hebben alle reden om serieus in te zetten op deze estafette. We wisten dat het een toernooi zou worden met ups en downs. Jammer genoeg zijn het niet alleen maar ups, maar de tussenstand richting Parijs is overwegend positief. Overall zijn we met betrekking tot de estafettes veel wijzer geworden en kunnen nu gaan werken aan die punten.”

Reacties

  • Jan Van Dijk
    5 Op 06
    Wat ik mij afvraag, is er bewust gepiekt naar deze kampioenschappen? Zo ja, dan maak ik mij richting Parijs toch wel enige zorgen. En volgens mij ben ik niet de enige, want ons paradepaardje Femke Bol kon na de tweede plaats in de mixestafette met moeite een glimlach op het gezicht toveren. Cathelijn Peeters, Isaya Klein Ikkink, Marije van Hunenstijn en Tasa Jiya waren de lichtpuntjes, maar verder was de topvorm bij de meeste Nederlandse atleten ver te zoeken en was het vooral bij de mannen veel grauwe middelmaat.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *