< terug

Ronald Schröer laat de zon zelf wel schijnen.

10 maart 2021 (0 reacties)

Door Herman Weening

Nog een paar dagen voordat hij alweer van start gaat in een marathon. Ronald Schröer (36) gaat aanstaande zondag 14 maart van start in de marathon van Bern (Zwitserland. Hij is een liefhebber pur sang Ronald Schröer en heeft er zin in. Ik voel me goed en heb goed getraind de vorm is uitstekend. Ronald Schröer (2.16.00) heeft zich zoals altijd uitstekend voorbereid op een nieuw marathonavontuur. Hij wil zich nog één keer verbeteren en hoe! De Olympische limiet van 2.11.30 lopen dat zou wel een stunt zijn. Een gesprek met een marathonloper die gelooft dat juist de oudere marathonlopers veel baat hebben bij de nieuwe carbonplaatschoenen.

Het weerbericht is niet best voor zondag. Net boven het vriespunt en grote kans op sneeuw. Geen aanlokkelijk weer voor een marathon.

Ja dat heb ik ook gezien maar dat zijn nu echt van die zaken waar je nul invloed op hebt. Bovendien kan het weer op de dag zelf wel heel anders zijn. Als de zon niet schijnt dan laat ik deze zelf wel schijnen is het montere antwoord van de ervaren Schröer. Ik laat zaken waar ik geen invloed op heb los. Ik heb alleen invloed op mijn eigen trainingen en hoe ik mij heb voorbereid en die voorbereiding was goed. Ik heb echt naar deze wedstrijd toegeleefd.

Hoe ging de laatste week?

Ik ben echt een atleet die gewoon blijft lopen. Ook deze week zal ik zeker inclusief de marathon wel aan de 130 kilometer komen en dat is mijn vertrouwde manier van “taperen”. Wel wat minder kilometers en alles niet meer zo scherp dan komt het goed.

Wat ging er anders dan in alle vorige voorbereidingen?

Ook nu trainde ik naar mijn topweken toe en dat waren weken van gemiddeld bijna 200 km. Dat is vrij normaal. Maar dit jaar heb ik in samenspraak met mijn trainer Gerard van Lent veel meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de trainingen. Met name in de onderste zones hebben wel heel veel getraind. Waardoor ik nu met 127 bpm kilometertijden loop van 3.40 of lager. Dat is voor mij wel een grote verandering. We hebben scherper getraind.

Je hebt de lat hoog gelegd namelijk de Olympische limiet. Is dat niet te hoog gegrepen.

Vooropgesteld het zou een enorme stunt zijn want mijn persoonlijk record is 2.16.00. Maar ik ga er echt voor. Er zijn in elk geval drie hazen tot dertig kilometer die aangezocht zijn om het tempo voor een 2.11.30 te lopen. Die ga ik volgen. Ik ga op die richttijd weg en zal meemaken hoe ver ik kan komen. Ik liep in de voorbereiding al een dertig kilometer in 1.33 uur. Had toen ook het gevoel dat ik nog wat overhad. In die dertig kilometer liep ik in het laatste deel de halve marathon in 65 minuten en dat gaf mij wel heel veel vertrouwen

De carbonplaatschoen gaat je ook helpen. Jij bent registerpodoloog en weet alles van schoenen. Leg ons eens uit wat is het voordeel ervan is?

Die gaan zeker helpen. Zelf liep ik nog op gewone schoenen toen ik al merkte dat atleten met carbonplaatschoenen mij er toch wel echt gemakkelijk afliepen. Deze schoenen maken wel een verschil. Die voordelen waren er natuurlijk altijd wel wanneer atleten van hun schoenenmerk de nieuwste schoenen kregen maar de carbonplaat is wel van een andere orde. Zelf heb ik de schoenen ook uitvoerig getest en berekende dat het op de marathon wel drie minuten kan schelen. De pas wordt wat langer en je raakt minder vermoeid. Heb het zelf uitgeprobeerd door 4 x 5 km te lopen en dan steeds af te wisselen met de carbonplaatschoenen. Je merkt dan dat het verschil aanzienlijk is.

Welke ontwikkelingen zie je nog meer door deze schoenen?

Schröer komt met nog met een opmerkelijke visie. Deze carbonplaatschoenen gaan ervoor zorgen dat de oudere atleten weer nieuwe kansen krijgen. Wanneer je ouder wordt dan neemt de elasticiteit en de veerkracht van de spieren af. Die veerkracht zit nu in de carbonplaatschoen. Met het geweldige duurvermogen van de oudere atleten zullen zij weer in staat zijn om wellicht de eigen persoonlijke records te verbeteren. In Valencia liep de 39-jarige Ayad Lamdassem met 2.06.35 een nieuw Spaans record. Dus mij zie je nog lang niet stoppen aldus de immer optimistische Ronald Schröer. Bovendien leeftijd zijn alleen maar getalletjes.

Hoe gaan de laatste dagen?

Vrijdag rij ik rustig in mijn autootje naar Bern. Zaterdag een klein testloopje op het parcours en zondagmorgen van start. Het is duidelijk dat Ronald Schröer nu al geniet van een nieuw marathonavontuur. De Noord-Hollander staat zondag voor de achttiende keer aan de start van een marathon. Dit keer het rondenparcours op het vliegveld Belp bij Bern. De missie is nog een keer de marathongrenzen verleggen. Een uitdagend idee voor elke marathonloper

Kijk hier voor de deelnemerslijstReacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *