< terug

Royal Run: Thijs Nijhuis wordt Deens kampioen 10 kilometer

12 juni 2019 (0 reacties)

In diverse plaatsen in Denemarken is de Royal Run georganiseerd. Vorig jaar heeft de eerste editie plaatsgevonden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik. Hij is een fervent hardloper, maar wordt momenteel gehinderd door rugklachten (lichte hernia). Hij loopt een mijl in Aarhus en fietst 10 km. in Kopenhagen. Dit jaar zijn er in totaal zo’n 82.000 deelnemers in vier plaatsen. De Royal Run in Kopenhagen is ook het nationale kampioenschap op de 10 kilometer.

De royalty-bladen hebben genoeg te schrijven, want ook kroonprinses Mary en de vier kinderen hebben meegerend op de mijl (1609 meter). De kroonprinses blijkt eveneens een liefhebber te zijn, want ze noteert ook nog 26.56 min. op de 5 kilometer in Aalborg.

Bij de mannen zijn er een paar favorieten voor het podium bij het Deense kampioenschap 10 kilometer en zij lopen gelijk ook aan de leiding. Na een doorkomst van 14.24 min. halverwege wordt het met wind toch wat lastiger. Thijs Nijhuis (Viborg AM) heeft de beste finish. Hij wint met 29.31 min. voor Jakob Dybdal en Abdi Ulad. Sylvia Kiberenge (Sparta) is de snelste vrouw, maar ze heeft geen Deens paspoort. De titel is voor Laura Valgreen Petersen (Odense Atletik) met 33.41 min. voor Simone Glad en Helene Svane. 

Snelste Deense ‘miler’

De Royal Run is een succesvol, laagdrempelig initiatief om mensen in beweging te krijgen. Wandelen mag evt. ook en dit jaar is het voor ongeveer een derde van de deelnemers de eerste keer dat ze aan een dergelijke loop meedoen. Prins Frederik is overigens ook nu weer wandelend en fietsend zeer actief bij de Royal Run. Dat heeft eerder deze maand op de Faeröer-eilanden al voor hilarische, mooie momenten gezorgd. De deelnemers denken dat het een enthousiaste vrijwilliger is, die meefietst, maar realiseren zich dan later dat het de kroonprins is. De Engelse mijl lijkt ook een vast onderdeel van het programma te gaan worden met ook voor wedstrijdlopers een prijzenpakket. De strijd om de snelste Deense ‘miler’ op de stratenmijl wordt dit jaar gewonnen door Emma Kiplagat en Christoffer Frost-Jensen Johansen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *