Ad
< terug

Sammy Kitwara vergat in een noodsituatie de dopinglijst te controleren. Gevolgen zijn groot.

28 december 2019 (0 reacties)

Kitwara hier op archiefbeeld

Frans Denissen is al elf jaar de manager van de Keniaanse toploper Sammy Kitwara. De Keniaan werd dit jaar na afloop van de Seoul marathon gecontroleerd door de AIU (Athletics Integrity Unit) en werd positief bevonden. Het verboden middel zat in een hoestdrankje dat Kitwara op doktersvoorschrift had gekregen na een noodsituatie tijdens een training.

Wij spreken met Denissen over de moeilijke periode die hij met zijn atleet Kitwara de afgelopen maanden moest doormaken. De controle was in maart en de beslissing kwam pas vorige week aldus Denissen. Voor Sammy en mij een hele lange nare periode.  Hij legt uit wat er gebeurde voorafgaande aan de marathon van Seoul.

Noodsituatie
De marathon werd op 17 maart gelopen en de week daarvoor liep Sammy in Kaptagat (Kenia) nog een trainingsloop met zijn trainingsmaatjes.Tijdens het lopen werd hij benauwd en onwel. Hij raakte zelfs even het bewustzijn kwijt.Zijn trainingsmaten zorgden ervoor dat hij bij een dokter werd gebracht. Deze constateerde een longontsteking en schreef hem medicijnen voor en een hoestdrankje. Omdat het acuut was vergat hij de controle  of deze middelen ook op de dopinglijst staan. Dat doet hij altijd erg consciëntieus. Meestal vraagt hij mij of het is toegestaan.Dat vergat hij door de noodsituatie. De volgende dag vertrok hij naar Seoul in de hoop dat de medicijnen en het hoestmiddel voldoende waren voor het herstel van de wedstrijd op zondag. Kitwara werd met een voor hem tegenvallende tijd (2.09) zesde.Na afloop werd de complete top tien gecontroleerd.  Sammy deelde zoals het hoort mee welke medicijnen en hoestdrankje hij eenmalig had gebruikt. In het hoestmiddel zat het middel terbutaline.Dit middel staat op de dopinglijst aldus Denissen

Menselijke maat
Een maand later kreeg ik en Sammy een mail van de AIU en daarin werd de positieve controle meegedeeld en de sanctie van vier jaar schorsing. Er werd gevraagd om een doktersverklaring.Deze werd door betreffende arts afgegeven. Ik heb vervolgens de situatie nog eens verwoord en dit schriftelijk meegedeeld aan de AIU aldus Denissen. Pas maanden later krijgen wij te horen dat de sanctie is verlaagd naar zestien maanden. Al die tijd leeft hij in grote onzekerheid.Ik vind dat niet getuigen van menselijke maat. Een atleet kan er mentaal helemaal kapot aan gaan zoals dit het geval was met Jacob Kendagor. Natuurlijk als een atleet doelbewust een middel neemt om beter te presteren is een schorsing de enige terechte straf. Maar in dit geval heeft Sammy dit niet doelbewust gedaan, er was sprake van een noodsituatie en op doktersvoorschrift neemt hij een hoestdrankje in. De menselijke maat wordt hier vergeten.De ene dopingzaak is de andere niet maar dat wordt vergeten aldus Denissen. De gevolgen zijn groot want hoe krijg ik hem straks weer aan de start van een grote marathon?

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *