< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-2-2019: Fraai marathondebuut Zweedse Fougberg en 50 km. Bislett

17 februari 2019 (0 reacties)

In de Sevilla-marathon is er een uitstekend debuut van de Zweedse Charlotta Fougberg, die zesde wordt met 2.29.40 u. Dat is ruim onder de limiet voor de WK in Doha. Eirik Gundersen en Mona Grindberg winnen de 50 kilometer ultraloop onder de tribune’s van het Bislett-stadion in Oslo. Sondre Nordstad Moen uit Noorwegen is uitgestapt op de marathon bij de EK in Berlijn. Bij zijn eerste wedstrijd in Monaco loopt hij direct al weer 13.36 min. bij een vijf kilometer-stratenloop. Scandinavische atletiekberichten.

Prima marathondebuut Zweedse steepleloopster Fougberg

Tien maanden geleden heeft de Zweedse Charlotta Fougberg voor de eerste keer een halve marathon gelopen in 1.11.58 u. In de marathon in het Spaanse Sevilla maakt ze een uitstekend debuut op de hele afstand met 2.29.40 u. “Geweldig om onder de 2.30 te lopen”, zegt ze. Haar tijd is ook ruim onder de limiet voor de WK in Doha. Of ze nu al haar kaarten inzet op de marathon, weet ze nog niet. Fougberg is vooral bekend als steepleloopster, maar met zo´n debuut is een overstap naar de wegatletiek te overwegen. Vorig jaar heeft ze al wat langere afstanden gelopen (met ook 5000m.  + 10.000m. op de EK in Berlijn). Het is de snelste marathontijd van een Zweedse sinds 2013. Na 10 km. heeft de atlete last van een teen. Ze is echter zo geconcentreerd op de wedstrijd, dat ze pas na afloop ontdekt, dat ze bloed in de schoen heeft. Veel hulp heeft ze tijdens de marathon van tempomaker Fredrik Uhrbom.

Eirik Gundersen en Mona Grindberg winnen 50 km. Bislett

Bij de 50 kilometer in het Bislett-stadion in Oslo zijn er bijna 200 finishers. Er zijn meer startgroepen als onder de tribune’s gelopen wordt. Eirik Gundersen (3.09.11) en Mona Grindberg (3.36.05) zijn de winnaars. Bij de mannen gaat er aanvankelijk een trio aan de leiding en na de marathonafstand valt de beslissing. Gundersen is duidelijk de snelste loper en hij wil in april in de Londen-marathon voor de eerste keer onder de 2.30 u. lopen. Mona Grindberg (46) blijft zo’n 2 minuten boven het Noorse record. Vorig jaar heeft ze in Amsterdam de marathon net onder 3 uur gelopen. Bij de vrouwen eindigen de loopsters op de eerste drie plaatsen vanaf het begin ook op het podium.

Sterke rentree Sondre Nordstad Moen bij stratenwedstrijd in Monaco

In 2018 heeft de Noor Sondre Nordstad Moen veel problemen met ziekte en blessure’s. Bij de Europese kampioenschappen in Berlijn is hij uitgestapt op de marathon. Moen kan nu echter weer met vertrouwen uitkijken naar het voorjaar. Bij zijn eerste stratenwedstrijd in Monaco loopt hij direct 13.36 min. op de vijf kilometer, waarmee hij tweede wordt achter Julien Wanders. Hij heeft slechts acht seconden achterstand op de Zwitser. De Noor is voor zijn comeback al enthousiast dat hij weer met een startnummer een race kan lopen. Door de goede uitslag krijgt de Noorse atleet ook de bevestiging dat hij heel goed gerevalideerd heeft met alternatieve trainingen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *