< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 26-7-2018: Kramer met Zweeds record 800m. en Deense EK-estafetteploeg

26 juli 2018 (0 reacties)

Bij de Grand Prix in Karlstad loopt Andreas Kramer een nieuw Zweeds record op de 800 meter met 1.45.03 min. Hij maakt vooral grote indruk met zijn sterke finish. De Noorse atletiek heeft hele goede medaillekansen op het komende EK. Marius Vedvik loopt de 10.000 meter. De atleet heeft ook kritiek; de helft van de ploeg krijgt geen financiële steun van de bond. Het is bijzonder dat er bij de vrouwen een Deense 4 x 100 meter-ploeg naar de EK gaat. Dat is op toernooien alleen gebeurd bij de OS-1948 en de WK-1983. Scandinavische atletiekberichten.

Andreas Kramer loopt Zweeds record 800 meter
De recordpoging is aangekondigd bij de Grand Prix in het Zweedse Karlstad. Andreas Kramer maakt het woensdag waar op de 800 meter. Hij loopt een nieuw nationaal record met 1.45.03 min. Het is niet eens zozeer door zijn eindtijd, maar hij maakt vooral veel indruk hoe hij de zege pakt. De 21-jarige atleet knalt in de laatste bocht vanuit vierde positie naar voren voor de eindzege. Hij loopt 26.8 sec. op de laatste 200 meter. “Het ziet er goed uit voor de EK’, zegt Kramer en dat heeft ook het publiek gezien. De 4500 toeschouwers geven hem een staande ovatie bij het ererondje. Bij de vrouwen is er ook een prima eindtijd op de twee baanronden met een persoonlijk record van 1.58.01 min. voor de Amerikaanse Ce’Aira Brown. Eilidh Doyle (GB) wint de 400 meter horden met 55.71 sec.

Noorse EK-atleten krijgen onvoldoende financiële steun
Marius Vedvik heeft zich gekwalificeerd voor de EK op de 10.000 meter. De 26-jarige loper zegt dat hij zich financieel kan redden, maar hij legt ook de vinger op de zere plek. De helft van de EK-ploeg krijgt geen steun van de bond in Noorwegen, alleen reis- en verblijfkosten. Hij ziet graag dat ze meer geholpen worden met trainingen en faciliteiten. Veel atleten moeten het doen met hulp van hun club en privé-sponsors. Op 31 juli wordt de definitieve EK-ploeg bekend gemaakt. Ook hordensprinter Vladimir Vukicevic komt op de lijst. In het Franse Chartres wint hij de 110 meter horden met 13.61 sec. (EK-limiet: 13.80). Zijn eigen Noorse record is 13.54 sec.

Deense vrouwen met 4 x 100 meter-ploeg naar EK
De Deense 4 x 100 meter-ploeg bij de vrouwen staat bij de beste 16 landen en het estafetteteam mag naar de EK in Berlijn. Het is niet overdreven om dit bijzonder en historisch te noemen. Alleen bij de Olympische Spelen in 1948 en de wereldkampioenschappen in 1983 is Denemarken op dit onderdeel vertegenwoordigd geweest. Bij dit laatste toernooi is 45.04 sec. gelopen en die tijd is 35 jaar later begin juli in Lausanne verbeterd tot 44.95 sec. De ploeg bestaat uit Louise Ostergard, Ida Karstoft, Mette Graversgaard, Mathilde U. Kramer en Astrid Glenner-Frandsen. Individueel hebben deze atletes zich niet geplaatst voor de EK. De Deense bond DAF prijst de samenwerking. De sprintsters hebben allemaal andere privé-trainers en een eigen programma, maar kwalificatie is toch gelukt. Er volgt nog een voorbereidend trainingskamp in Polen o.l.v. Piotr Haczek.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *