Team 4 Mijl atleten eisen podium op bij zonovergoten Plantsoenloop

4 november 2018 (0 reacties)

Groningen – Zaterdag 3 november stond de 61e editie van de Plantsoenloop op het programma. De atleten van Team 4 Mijl lieten hun benen spreken in het zonnige Noorderplantsoen. Met een volledig Team 4 Mijl podium op de acht kilometer, en vier podiumplaatsen op de vier kilometer werd het een succesvolle middag. Niek Blikslager, Jacelyn Gruppen en Suzanne Voorrips vonden zichzelf terug op het hoogste schavot.

De vier kilometer
Thijmen Kupers maakte zijn rentree naar lang blessureleed en luisterde dit op met een nieuw persoonlijk plantsoenrecord. Hij moest zijn meerdere erkennen in coach Wilfred van Holst, maar was blij met zijn tweede plek in 12.11. Thijmen ging behouden van start, waardoor Wilfred een marge opbouwde: ‘Ik zag dat Wilfred moeite met de heuvels had en ik liep het gat de tweede ronde snel dicht op de laatste heuvel tot 3 of 4 meter, toen zette Wilfred heuvel zijn sprint in, en kon ik niet harder dan hem om er helemaal bij te komen’, aldus Thijmen. Wessel van Veenen ging er vandoor met een vierde plaats in 12.41. Ondankbaar, maar: ‘ik ben zeker wel tevreden met hoe de race ging. Een mooie strijd gehad met Bram Buigel, waarbij ik halverwege de tweede ronde een versnelling kon plaatsen die genoeg was om Bram te lossen’. Bram finishte als vijfde in 12.53. Tom de Leeuw kwam als zesde over de streep in 13.26.

Thijmen maakt zijn rentree

Suzanne Voorrips sloeg haar slag bij de dames door gelijk de concurrentie af te schudden en aan te haken bij wat mannen. Suzanne vertelt: ‘Vanaf de tweede ronde heb ik voornamelijk alleen gelopen, ik ging heel diep en verzuurde flink op de laatste heuvels.’ Suzanne streed door tot het einde om zo zegevierend over de streep te komen in 13.49. Sofie Lovdal kwam als derde binnen in 15.22. Ze was vooral blij dat ze nu goed vooruit gaat na een zomer vol met blessures. Danique Grimbere liep 16.29 en was tevreden met haar zeer constante race, maar ze vermeldde wel dat langere afstanden nog steeds niet haar favoriet zijn.

Suzanne vliegt over het parcours

De acht kilometer
Niek Blikslager had vooraf van coach Eddy Kiemel een speciale opdracht meegekregen. ‘Ik moest de vier kilometer doorkomen met 20 seconden voorsprong, daardoor ben ik gelijk volle bak gegaan’, aldus Niek. Hij kwam door in 11.53, precies 15 seconden voor de winnaar van de vier kilometer. ‘Ik was toen wel erg kapot, dus het tweede deel ging een stuk rustiger’, vertelde Niek. Hij hield zijn verval enigszins beperkt en liep naar een sterke tijd van 24.46. Niek slaagde echter niet in de opdracht van zijn coach en zal mogelijk dus binnenkort 1000 keer moeten opdrukken.

Maarten Hindriks was een tevreden man na de finish, want hij stond eindelijk op het podium na vele vierde plaatsen in de afgelopen edities. ‘Meteen tweede, ik ben ‘best of the rest!’, aldus een blije Maarten. Hij sloeg een gat met zijn concurrenten Maurice Smit en Fabian ten Kate door met Bram en Wessel mee te gaan in het begin van de race. Maarten klokte 26.29, gevolgd door Maurice in 26.41. Maurice sloot in de tweede ronde bij Fabian aan, die iets te vlot gestart was en kon hem snel voorbij. ‘Het lukte me net niet om Maarten nog in te halen, maar ik ben blij over hoe mijn wedstrijd is verlopen en zeer tevreden met een derde plek vandaag’, aldus Maurice. Fabian kwam als vierde over de streep in 27.20. ‘Een gevarieerd parcours is niet echt mijn ding, en dat bleek maar weer vandaag’, sprak Fabian berustend.

Het mannenpodium

Jacelyn Gruppen vierde haar verjaardag vandaag met een overwinning op de lange afstand. Zij vertelde na afloop: ‘Het was moeilijk weer opstarten na de mislukte marathon, maar ik moet zeggen dat het vandaag wel relaxed ging’. Jacelyn liep 28.45, en werd op het podium vergezeld door Elisa de Jong (29.20) en Lianne van de Belt (29.46). Ellen Jansen kon haar titel van vorig jaar niet prolongeren, maar een tijd van 29.56 stemde haar tot tevredenheid. De vier dames liepen in de eerste ronde nog gelijk op, maar daarna begonnen de verschillen te ontstaan. Elisa was naar eigen zeggen misschien wat te voorzichtig gestart, en leek iets te veel over te hebben op het einde. ‘Wel ben ik tevreden met mijn tweede plaats, dit was vandaag denk ik het hoogst haalbare’, zei Elisa achteraf. Lianne liep lang met Elisa mee, maar moest haar in de derde ronde laten gaan. ‘Mijn doel was om onder de 30 minuten te lopen en dat is gelukt!’, zo sprak de tevreden bronzen medaillewinnaar. Ellen meldde na haar race: ‘Na de titel van vorig jaar lijkt een 4e plek een behoorlijke stap terug, maar in werkelijkheid heb ik juist een grote stap vooruit gezet. Deze keer liep ik bijna 2 minuten sneller, dus kan ik alleen maar heel tevreden zijn.’