Ad
< terug

Toronto-marathon: Parcoursrecord Mimi Belete, Canadees record Cam Levins

22 oktober 2018 (0 reacties)

Mimi Belete (Bahrein) wint de Toronto-marathon met een nieuw parcoursrecord (2.22.29). Bij de mannen is de zege voor de Keniaan Benson Kipruto (2.07.24). De weersomstandigheden zijn eigenlijk helemaal niet zo goed met koud weer en wind. Op sommige stukken van de route tussen 20-30 kilometer komt de gevoelstemperatuur amper boven het nulpunt. Toch zijn er hele mooie prestaties met een Canadees en Tanzaniaans record bij de mannen en persoonlijke records voor de eerste vier vrouwen in de uitslag.

Mimi Belete heeft begin dit jaar haar debuut op de marathon gemaakt in Hamburg (2.26.06). Zij traint in Ethiopië onder leiding van coach Getaneh Tessema. Ze heeft regelmatig last van een hamstringblessure, maar in Toronto gaat het heel goed en is Belete veertien seconden sneller dan het parcoursrecord. Ze verslaat titelverdedigster Marta Megra (2.22.35) uit Ethiopië, Ruth Chebotek (2.23.29) uit Kenia en de Australische Jess Trengove (2.25.59). Ze lopen allemaal persoonlijke records. De Canadese titel bij de vrouwen gaat naar debutante Kinsey Middleton met 2.32.09 u. (zevende).

Na 43 jaar nieuw Canadees marathonrecord
Bij de mannen kan Olympisch kampioen Stephen Kiprotich uit Oeganda geen hoofdrol spelen. Hij wordt zevende achter winnaar Benson Kipruto. Augustino Sulle uit Tanzania loopt een nationaal record met 2.07.46 u.Maar liefst 43 jaar heeft het Canadese marathonrecord op naam gestaan van Jerome Drayton met 2.10.09 u. uit 1975. Cam Levins wordt bij zijn debuut vierde in Toronto met 2.09.25 u. en hij wordt de nieuwe nationale recordhouder. In een later stadium van de marathon passeert hij de Nieuw-Zeelander Jake Robertson en Stephen Kiprotich. Het is bepaald niet vanzelfsprekend dat de 29-jarige Levins een marathon loopt. De Canadees heeft goed gelopen op de baan, maar in 2015 raakt hij ernstig geblesseerd aan zijn voet. Zijn atletiekcarriere lijkt dan voorbij. Maar na jaren met blessureleed pakt hij nu de Canadese titel met een nationaal marathonrecord. Na afloop vertelt de loper dan ook dat hij tijdens de race aan alle tegenslagen moest denken en dat hem dat motiveerde om diep te gaan. Hij krijgt ook een leuke bonus met 43.000 dollar; dat is 1000 dollar voor elk jaar dat het nationale record in de boeken heeft gestaan.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd