< terug

Valencia maakt zich op voor zinderende marathonstrijd.

4 december 2021 (0 reacties)

De Valencia Marathon heeft zondag een ijzersterk deelnemersveld met als grote favoriet Geoffrey Kamworor.De stad Valencia is de afgelopen jaren getuige geweest van een aantal wereldrecords – op de 5000 m, de 10.000 m, de 10 km en de halve marathon – en de organisatoren willen dat Valencia deze zondag weer het epicentrum van de hardloopwereld wordt.

Alle ogen zijn ongetwijfeld gericht op de drievoudig wereldkampioen halve marathon Kamworor, die vorige maand 29 jaar werd. De Keniaan is nu volledig hersteld van de blessure die hem verhinderde deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Zijn laatste wedstrijd was een veelbelovende 27:01,06 op de 10.000 m hoogte in Nairobi tijdens de Keniaanse trials voordat hij geblesseerd raakte. Eenmaal hersteld, concentreerde de tweevoudig wereldkampioen veldlopen zich uitsluitend op zijn voorbereiding op Valencia, waar hij zijn persoonlijk record van 2:06:12 gelopen bij zijn debuut in Berlijn in 2012 wil verbeteren.

Kamworor heeft goede herinneringen aan Valencia, waar hij in 2018 al eens wereldkampioen halve marathon werd. “Valencia is de stad van het hardlopen, de sfeer is speciaal”, zei hij. “Ik slaagde erin om hier wereldkampioen te worden, ik weet dat het parcours ongelooflijk snel is en zeker is het een geweldige kans om een snelle tijd te noteren.”Reflecterend na de blessure, zei Kamworor’s coach, Patrick Sang: “Voor mij is Geoffrey fysiek sterker teruggekomen, maar ook mentaal. Hij is nu een professionelere atleet. Ik stel geen doelen voor atleten als Geoffrey, of eigenlijk voor geen enkele andere atleet, want doelen stellen is druk uitoefenen. Ik geloof dat serieuze atleten zoals zij, de bereidheid hebben om het beste van zichzelf te geven en dat is altijd wat we van hen moeten vragen.”

Parcoursrecord is het doel
Een grote groep hazen – onder leiding van Alexander Mutiso, Bernard Ngeno en Victor Chumo – zal streven naar een gestaag tempo van 2:55 per kilometer om de halve marathon in 1:01:30 af te leggen, op schema om het parcoursrecord van 2:03:00 te breken dat vorig jaar door Evans Chebet uit Kenia werd gevestigd.De Keniaan Lawrence Cherono zou een van Kamworor’s sterkste tegenstanders moeten zijn. De 33-jarige atleet werd vorig jaar tweede in zijn beste tijd van 2:03:04 en eindigde op de Olympische Spelen in Tokio net buiten de medailles met een vierde plaats.

Hier de livestream wedstrijd begint zondagochtend om 7.45 uu

De concurrenten
Het Ethiopische contingent is ook sterk, want het telt vier atleten die tijdens hun carrière onder de 2:05:00 doken: Herpasa Negasa, Kinde Atanaw, Abebe Negewo en Chalu Desu. Negasa heeft een pb van 2:03:40 PB gelopen in Dubai in 2019, maar hij heeft sindsdien nauwelijks meer wedstrijden gelopen. Atanaw pakt in 2019 in Valencia de overwinning met een tijd van 2:03:51. Dit jaar liep hij niet sneller dan 2.11:00 in zijn enige optreden tot nu toe dit seizoen in Praag.Desu eindigde vorig jaar als zesde en zal zich willen revancheren na een mindere prestatie in Chicago twee maanden geleden. Negewo werd in 2020 achtste en liep dit jaar nog geen wedstrijden. De andere atleet die onder de 2:05 loopt is Gabriel Geay uit Tanzania. Hij liep afgelopen mei in Milaan 2:04:55 en heeft zes weken geleden in Valencia een seizoensbesttijd van 1:00:16 op de halve marathon gelopen. Let ook op de debuterende Ethiopiër Andamlak Belihu, die 58:54 liep op de halve marathon.

Europese lopers
De Duitser Amanal Petros, die een beste tijd voor zijn hele leven heeft neergezet van 2:07:18, vestigde onlangs een nationaal record van 1:00:09 op de halve marathon, eveneens in Valencia, en de Noorse voormalig Europees recordhouder (2:05:48) Sondre Moen, die bij die gelegenheid 1:00:15 liep, belooft zondag ook een snelle tijd op de klassieke afstand. De Spanjaard Hamid Ben Daoud zal een aanval doen op het Spaanse record van 2:06:52 na zijn tijd van 1:01:05 voor de halve marathon hier. De Belg Koen Naert tenslotte wil zijn eigen persoonlijke besttijd van 2.07.39 verbeteren. Een tijd die hij liep in Rotterdam in 2019.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *