Veel voorkomende hardloopblessures en hoe je ze kunt voorkomen.
15 mei 2025 (0 reacties)
Hardlopen is een populaire sport vanwege de toegankelijkheid en de vele voordelen voor de gezondheid. Maar omdat hardlopen een intensieve vorm van lichaamsbeweging is, ligt het risico op blessures op de loer. Zeker bij een verkeerde looptechniek of onvoldoende herstel kunnen blessures voorkomen. Gelukkig zijn er diverse manieren om dit te voorkomen.
Blessures
Er zijn verschillende blessures waar een hardloper mee te maken kan krijgen. Een ervan is scheenbeenirritatie, ook wel shin splits genoemd. Dit is een pijn die aan de binnenzijde van het scheenbeen te voelen is. Deze pijn trekt vaak weg na de warming-up om na het hardlopen weer terug te keren. De oorzaak is overbelasting door een te hoge trainingsintensiteit, of verkeerde schoenen. Een ander voorbeeld van een veel voorkomend letsel is een achillespeesblessure. De achillespees brengt kracht over van de kuitspieren naar het hielbeen, en is nodig voor een krachtige afzet van je voet tijdens het hardlopen. Bij overbelasting van de achillespees ontstaat er stijfheid of zwelling aan de achterkant van de enkel. Maar ook de voet kan het zwaar te verduren krijgen. Hielspoor is een overbelasting van de onderzijde van de voet, de peesplaat. Dit veroorzaakt pijn aan de onderzijde van de hak. De overbelasting ontstaat door een verkeerde voetstap, of een gebrek aan demping.
Investeer in goede hardloopschoenen
Het eerste wat je kunt doen om dergelijke blessures te voorkomen, is investeren in goede hardloopschoenen. Een goede hardloopschoen heeft een perfecte pasvorm, stabiliteit, en een vermogen om schokken te dempen. Je kunt deze het beste aanschaffen bij een gespecialiseerde hardloopzaak, waar je looppatroon geanalyseerd kan worden. Voor extra demping en stabiliteit kun je inlegzooltjes gebruiken. Inlegzooltjes helpen ook om de lichaamshouding tijdens het hardlopen te verbeteren.
Massage
Een krachtig hulpmiddel om spierherstel te bevorderen en daarmee blessures te voorkomen, is massage. Regelmatige zelfmassage helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het verminderen van de spierspanning, waardoor de doorbloeding verhoogd wordt. Vooral na duurloop of intensieve intervaltrainingen is een korte massage weldadig voor de spieren. Bij bijvoorbeeld matchusports.nl zijn er vele hulpmiddelen beschikbaar die zelfmassage mogelijk maken. Met een foamroller kun je druk uitoefenen op pijnlijke plekken, waardoor spierknopen losgemaakt worden en spierpijn voorkomen wordt. Ook zijn er verschillende massageapparaten, zoals massage guns die voor het hele lichaam gebruikt kunnen worden.
Train je spieren
Je gebruikt niet alleen je beenspieren bij het hardlopen; de rug-, buik- en heupspieren vervullen allemaal een belangrijke rol. Sterke spieren helpen je stabiel te lopen en overbelasting te voorkomen. Train daarom je spieren door middel van krachttraining om de algehele spierkracht op te bouwen. Vooral de core speelt een centrale rol, dus een speciale focus op de buikspieren geeft veel voordelen. Yoga is ook een prima aanvulling op het hardlopen, omdat je daarmee de spieren stretcht op een diep niveau, en tegelijkertijd aan je balans en coördinatie werkt.
Lichaamshouding
Dat je tijdens het hardlopen een goede lichaamshouding moet aannemen klinkt logisch, maar hoe doe je dat? Het eerste wat hierbij van belang is, is dat je je überhaupt bewust bent van je lichaamshouding. Vooral bij vermoeidheid bestaat de kans dat je de houding verslapt, de voeten niet meer optilt en naar beneden gaat kijken. Door je hoofd omhoog te houden tussen je schouders blijf je met een rechte rug lopen. Houd je schouders daarbij laag, parallel aan de grond. Ontspan je nek en kaken. Door deze kleine aanpassingen wordt de kans op blessures tijdens het hardlopen aanzienlijk verminderd.
(advertorial)
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.