< terug

Vier uur in de auto voor trainings halve marathon in Hardenberg

3 oktober 2020 (0 reacties)

De trainingsgroep van marathontrainer Freek Vosjan uit Hardenberg is al jaren gewend aan de vindingrijkheid van de ervaren trainer.  Vosjan organiseerde vandaag een heuse coronaproof halve marathon voor de leden van de Hardenbergse atletiekformatie AV Spurt’88. Het trok ook de aandacht van lange afstandsloper Nick van der Poel.De Rotterdammer zat vier uur in de auto om op zaterdagmorgen van start te kunnen gaan.

Spurt coronaproof
De enthousiaste Spurt leden Fotocredit Roel Otten

In de staatsbossen van de Oldemeijer en in het sfeervolle Vechtdal had Vosjan een prachtig parcours van twee ronden uitgezet over alleen maar fietspaden. Het is het domein waar Vosjan vaak met zijn marathonlopers te vinden is. De lopers startten volledig volgens de coronaregels in kleine groepjes waarbij de langzaamsten eerst van start gingen en als laatste de snelste groep met daarin de Rotterdammer Nick van der Poel (30 jr.) en de Ethiopische hardloper Gebreegziaber Abrha. (27)

Nick van der Poel
Archiefbeeld Nick van der Poel Fotocredit Annet van Raalte

Vosjan, bekend om zijn aandacht voor de finesses van de marathon en de lange duurloop, verzamelde vooraf alle drinkbidons die keurig van naam waren voorzien. Hij bediende zelf de drinkposten op 7 en 15 kilometer. Op de weg langs de Oldemeijer was een heuse startstreep getrokken en om half tien gingen de eerste lopers van start. In de snelste groep vertrok Nick van der Poel. Van der Poel is lid van het Zoetermeerse Illion en de Rotterdamse atletiekvereniging PAC. Hij is in voorbereiding op een najaarsmarathon en was naarstig op zoek naar een geschikte halve marathon. Toen die van Nijkerk was gecanceld moest hij op zoek naar een alternatief. Van der Poel ,die een relatie heeft met de dochter van een van de Spurt leden, kreeg informatie dat er in Hardenberg een trainings halve marathon werd georganiseerd voor Spurt leden. Het was de reis zeker waard aldus van der Poel na afloop. De Rotterdammer bouwt naast zijn werk als HR-manager aan een carrière als wegatleet. Het doel is ambitieus, namelijk de nationale top in de vaderlandse wegatletiek. Met een persoonlijk record op de marathon van 2.25.42 en de halve marathon van 1.07.04 is dat doel nog een stip aan de horizon. De atleet geeft zich drie jaar om het doel te bereiken.  In 2019 was hij voor een trainingsstage in het land van de fameuze hardlopers, Kenia. In Hardenberg liep hij vandaag soepel door het mooie Vechtdal en realiseerde een tijd van circa 1.12. Dat is precies de doorkomsttijd die ik in mijn najaarsmarathon voor ogen heb aldus van der Poel.

Gebreegziabher Abrha
Gesesew Gebreegziabher Abrha Fotocredit Gerco de Vries

Gesesew Gebreegziabher Abrha was de tweede snelle atleet vandaag op het parcours van trainer Freek Vosjan. De Ethiopische asielzoeker woont in het Hardenbergse AZC. Hij is afwachting van een verblijfstatus en traint al twee jaar met veel plezier bij Spurt. De leden van Spurt nemen hem met regelmaat mee naar de wedstrijden. Hij is elk geval de snelste Spurt atleet ooit, de immer goedlachse Abrha kent een persoonlijk record van 1.08 op de halve marathon. Hij finishte enkele minuten na van der Poel.

Freek Vosjan
Trainer Freek Vosjan

De Spurt atleten overladen na afloop de immer bescheiden Freek Vosjan met complimenten. We gaan het nog keer overdoen aldus Vosjan na afloop. Hij is na het beëindigen van zijn eigen marathon carrière de vraagbaak voor alle Spurt leden die een marathon willen lopen. Beroemd is zijn gave om vooraf aan de marathon al te voorspellen wat de eindtijd van een van zijn pupillen zal worden. Vosjan is een trainer zoals elke vereniging zich zou willen wensen. Begaan met iedere lange afstandsloper van de snelste tot de langzaamste. De marathon is iets magisch aldus Vosjan. Als je gefinisht bent in de marathon mag je trots zijn. Er liggen maanden van training achter je en je hebt jezelf overwonnen.

Spurt leden
Spurt leden onderweg in een prachtig herfstdecor Fotocredit Gerco de Vries

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *