< terug

Virtual Movember Run haalt recordbedrag van meer dan 30.000 euro op voor goede doel

1 december 2020 (0 reacties)

Amsterdam – Zaterdag 28 november 2020 zou de achtste editie van de Movember Run plaatsvinden in het Vondelpark in Amsterdam. Het doel: geld inzamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek en aandacht vragen voor de mentale gezondheid van de man. Het Covid-virus gooide echter roet in het eten en de organisatie stond voor een lastige keuze: een jaar overslaan of een virtuele editie. De conclusie was dat overslaan eigenlijk geen optie was; de gezondheid van de man verdient ook dit jaar – of zelfs juist dit jaar – aandacht. En daarmee werd het alternatief een virtuele run waar iedereen de hele maand aan kon meedoen. Het resultaat mag verbluffend genoemd worden, want er werd met ruim 30.000 euro een recordbedrag opgehaald voor het goede doel.

Hoewel de organisatoren enthousiast waren over het idee, waren de verwachtingen niet erg hoog. Dit zou een soort “tussenjaar” worden, vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het doel. De verbazing was daarom groot toen de donatieteller al na 2 weken op € 5.000 euro stond en slechts enkele dagen later al op € 10.000. Een aantal teams, zoals van Topdesk, Emakina en een groep co-assistenten van het Ommelander ziekenhuis, bleken enorme bedragen op te halen, maar ook op individueel niveau was de inzet ongelofelijk. 

Vanwege het virtuele karakter was ook de prijsuitreiking wat anders dan in voorgaande jaren. Dit jaar werden er prijzen weggegeven aan de persoon die de meeste kilometers had afgelegd in de maand november, degene die het meeste geld had ingezameld en het beste team. Ook waren er twee ludieke prijzen voor degene die een route van een perfecte snor had gelopen en voor de creatiefste video gebaseerd op het thema ‘de roaring 20s’.

De winnaars waren Greg Antony (met 303 km), Sondre Aarland (met een donatie van bijna 1.800 euro) en team Topdesk Nederland. De ludieke prijzen waren voor Harry Weggemans en Esther The (perfecte snor) en Floyd France (creatiefste video). In totaal kwam het aantal ‘moves’ van alle deelnemers uit op 7422,67 km.

Evenals in voorgaande jaren daagden concullega’s Optiver en IMC elkaar uit voor de Movember Run. Van beide teams werden de tien beste hardlopers geselecteerd die het virtueel tegen elkaar opnamen in een 5 km hardloopwedstrijd. Beide partijen maken hun donaties over naar Movember en de verliezende partij verdubbelt de inzet van de winnende partij.

Doelen en wensen voor de Movember Run van volgend jaar hebben de initiatiefnemers ook al: “We hopen de negende editie weer in het Vondelpark te kunnen houden, maar zullen zeker elementen van de virtuele editie gaan meenemen. Op die manier kunnen deelnemers die niet naar Amsterdam kunnen komen toch virtueel deelnemen en een bijdrage leveren aan het goede doel.” De organisatie maakte daarbij tevens bekend dat deze negende editie zal plaatsvinden op zaterdag 27 november 2021. Meer hierover zal binnenkort bekend gemaakt worden op www.movemberrun.nl.

Achtergrond Movember

Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland. 70% van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker. 

Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75% van de slachtoffers van zelfdoding man. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *