< terug

30 Freddie Mercury’s rennen samen door Amsterdam om bewustzijn en fondsen te genereren voor de geestelijke gezondheid van de man

25 november 2021 (0 reacties)

AMSTERDAM – Stel je eens voor: 30 mensen verkleed in identieke Freddie Mercury-kostuums – inclusief zijn iconische snor – rennend door het centrum van Amsterdam. Nou, dit was wat er gisteravond gebeurde! 30 fantastische fondsenwervers en vrienden van de Movember Run Amsterdam renden 5 kilometer om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de (geestelijke) gezondheid van mannen. De Run markeerde de dag dat de legendarische frontman van de band Queen overleed.

MoRun
Zaterdag 26 november 2021 had de 9de jaarlijkse editie van de Movember Run Amsterdam (MoRun) moeten plaatsvinden in het Vondelpark. Het doel van deze jaarlijkse fun-run voor het goede doel is om aandacht en fondsen te genereren voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en – dit jaar in het bijzonder – de geestelijke gezondheid van mannen.Vanwege de onzekerheid veroorzaakt door de pandemie werd er besloten om nog een jaar virtueel te gaan, want opgeven was geen optie.

Movember campagne
“We vonden het ook essentieel om dit jaar door te gaan in het licht van de aanhoudende druk waaronder we allemaal staan en de verontrustende toename van geestelijke gezondheidsproblemen bij mannen. Dit heeft ook ons thema voor 2021 beïnvloed: #BreakFree,” legt medeoprichter Bertram Welink uit.”Het is een ode aan de fabuleuze Freddie Mercury – die op 24 november 1991 overleed – en het weerspiegelt ook ons verlangen om weer persoonlijk samen te lopen met onze MoRunners,” legt Hendrik Nuyens, oprichter van de MoRun, uit. “We twijfelden of dit thema wel het juiste was, aangezien Freddie niet is overleden aan dezelfde oorzaken als waarvoor Movember campagne voert. Toch is er een belangrijke parallel: mannen praten over het algemeen niet over (mentale) gezondheidsproblemen. Dat taboe moeten we wegnemen, want het leidt er vaak toe dat ernstige problemen pas in een vergevorderd stadium ontdekt worden en dat maakt de behandeling des te moeilijker.”Meer dan 100 individuele lopers en teams hebben zich dit jaar opgegeven voor de Virtual Run en er is al meer dan 14.000 euro ingezameld voor Stichting Movember. Daarbovenop wilde een groep fanatieke MoRunners nog iets extra’s doen. Het #BreakFree-thema inspireerde 30 MoRunners om in levende lijve samen te komen en 5 kilometer hard te lopen in het centrum van Amsterdam, verkleed in identieke Freddie Mercury-kostuums – op de exacte avond dat Freddie dertig jaar geleden overleed.Na een teamfoto voor het Rijksmuseum werd de 5km rennend afgelegd. Niet met 300 deelnemers zoals twee jaar geleden, maar met een groep van 30 fanatieke deelnemers. Precies zoals de Movember Run Amsterdam negen jaar geleden begon.

Achtergrond Movember

Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland. 70% van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker. Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75% van de slachtoffers van zelfdoding man. 

Voor Nederland zijn de volgende statistieken bekend bij Movember:

 ·       In Nederland werd in 2020 bij 14.580 mannen prostaatkanker vastgesteld, bijna 40 mannen per dag.

·       In Nederland stierven in 2019 2.970 mannen aan prostaatkanker, ruim 57 mannen per week.

·       61.096 mannen, gediagnosticeerd in de afgelopen 5 jaar, leven naar schatting met prostaatkanker in
         Nederland

·       1310 mannen stierven in 2019 in Nederland door zelfmoord, meer dan 25 mannen per week.

·       Ongeveer 2 op de 3 (69%) zelfdodingen zijn door mannen in Nederland

·       In Nederland stierven in 2020 22 mannen aan teelbalkanker.

·       3.838 mannen, gediagnosticeerd in de afgelopen 5 jaar, leven naar schatting met teelbalkanker in Nederland

·       In Nederland werden in 2020 830 mannen gediagnosticeerd met teelbalkanker, bijna 16 mannen per week.

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *