< terug

Vraagtekens bij de schoenontwikkeling in de marathonsport (video)

21 oktober 2019 (0 reacties)

In het vorige weekeinde kwam de marathon in een enorme versnelling. Eliud Kipchoge liep in Wenen met 1.59.40 voor het eerst binnen de twee uren een officieus wereldrecord.Brigid Kosgei liep in Chicago met 2.14.04 een fantastisch officieel wereldrecord bij de dames. Beide liepen in revolutionaire  nieuwe schoenen van Nike. In Chicago liepen volgens de atletiekcoach Guido Hartensveld meerdere Amerikanen plotseling veel snellere tijden in de marathon. Koen Naert zette volgens coach Guido Hartenveld zijn contract met New Balance op het spel door te eisen dat de zool door Nike werd gemaakt.  Is hier sprake van oneerlijkheid? Hardloopnieuws vroeg marathoncoach Guido Hartensveld (coach van oa Michel Butter) en Valentijn Trouw (manager van Eliud Kipchoge) naar hun mening hierover.Twee verschillende meningen zo blijkt.

Guido Hartensveld
Er wordt niet gecontroleerd op schoenen en dat maakt het onduidelijk. Je weet niet wat er in de zool gestopt wordt. Het gevoel is nu dat je tijden niet meer kunt vergelijken. Vorige week werd in Chicago door een groot aantal Amerikanen plotseling wel veel sneller gelopen. De schoenen met carbonplaat is de nieuwe trend, maar het belangrijkste is nu dat we de reglementen moeten naleven.  Techniek is goed maar er moet controle zijn.  Michel Butter krijgt nu van New Balance ook een schoen met carbonplaat. Er worden nu wel enorme sprongen gemaakt.Koen Naert heeft nu wel New Balance schoenen maar heeft het voor elkaar gekregen dat de onderkant een Nike zool  is.  Je krijgt nu allerlei onzinvragen zoals Edwin de Vries loopt wel 2.13 in Berlijn en met Carbonplaat zou dat een Olympische limiet zijn.

Valentijn Trouw.
Eliud Kipchoge heeft vooral zo snel gelopen dankzij jarenlange harde trainingen. De schoenen Nike zie ik als een bijkomstigheid in de top van de piramide waarmee je kleine verschillen kunt bewerkstelligen.  De schoen zorgt voor een beter herstel na een inspanning. Van grote verschillen is er volgens Valentijn Trouw geen sprake. Deze schoenen zijn voor iedereen een positieve ontwikkeling. De atleet maakt het verschil. Ik ben ook voor goede regelgeving maar niet specifiek voor schoenen.

Lees ook deze bijdrage van de NOS

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *