< terug

Welke actie onderneem je na een aanrijding tijdens het hardlopen?

7 februari 2023 (0 reacties)

Hardlopers kennen de gevaren; na zonsondergang ben je gewoonweg veel minder goed zichtbaar. Natuurlijk bestaan daar allemaal zeer handige hulpmiddelen voor, zoals reflecterende hardloopkleding en knipperende lichtjes – maar dan nog. Sommige wegen zijn aardedonker, niet goed verlicht en niet overal zijn fiets- of wandelpaden aanwezig. In sommige gevallen kun je niet anders dan even een stukje weg nemen.

Oversteken op een verlaten, landelijke t-kruising zonder zebrapad en noemenswaardige verlichting: het blijken risicomomenten voor een ongeluk. Een aanrijding, zeker bij bochtige en onoverzichtelijke omstandigheden, met een scooter, fietser of auto; helaas gebeurt het vaker dan je misschien denkt. Maar dan, hoe verloopt zo’n situatie precies op gebied van schade verhalen?

Traject na het ongeluk
Welke formele handelingen moet je doorlopen nadat je als hardloper bij een ongeval met een motorvoertuig betrokken bent geraakt?

Medische hulp
Wie aangereden wordt heeft vaak eerst medische hulp nodig. Laat jezelf altijd nakijken, ook al denk je zelf dat het allemaal wel gaat. Een hersenschudding of gebroken bot hoeft namelijk niet altijd direct als zodanig te lijken. Klachten kunnen in hevigheid op een later moment terugkeren.

Gegevens uitwisselen
Wissel altijd contactgegevens uit met degene(n) die erbij betrokken was, dit geldt ook voor eventuele getuigen. Wellicht moet er op een later tijdstip schade verhaald worden. Deze schade hoeft zich overigens niet alleen tot het materiële te beperken. Heb jij namelijk letselschade door een verkeersongeval opgelopen, dan kun je een letsel claim indienen.

Schadevergoeding
Waar heb je precies recht op na een ongeval als hardloper? Voetgangers en hardlopers (en fietsers overigens) zijn extra beschermd binnen de wet, aangezien zij ook als verkeersdeelnemer extra kwetsbaar zijn. Jouw rechten op een rij:

● Ligt de schuld bij de bestuurder van het motorvoertuig? Zowel letsel- als materiële schade worden vergoed
● Ligt de schuld bij jou als hardloper? 50% van de letselschade en smartengeld wordt vergoed
● Is de hardloper onder de 14 jaar? In dit geval doet de schuldvraag er niet toe en wordt de volledige schade vergoed
Aandachtspunten
● Het is aan te raden na het ongeval direct een schadeformulier in te vullen. Deze dient de bestuurder van het motorvoertuig altijd bij zich te hebben.
● Na het invullen van het schadeformulier dienen beide partijen dit te ondertekenen.
● Noteer namen en telefoonnummers van getuigen.
● Maak foto’s indien mogelijk. Hoe meer je kunt verduidelijken, des te beter de toedracht onderbouwd kan worden.
● Bel de politie wanneer de dader is doorgereden na de aanrijding en dien een aanklacht in.
● Is de dader niet meer te achterhalen? In dat geval kun je een beroep doen op het waarborgfonds (binnen een maximumtermijn van 3 jaar), je zult dan wel 2 getuigen nodig hebben.

Tot slot
Voel je je niet geheel zeker van je zaak, dan kun je advies inwinnen bij een letselschade advocaat, of indien je verzekerd bent kun je de rechtsbijstandsverzekering inschakelen.

(Advertorial)

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *