< terug

Welke atleten maken kans op podium in Olympische marathon?

25 juli 2021 (0 reacties)

Favorieten voor medailles in de Olympische marathon komen zowel bij de vrouwen als bij de mannen uit Kenia en Ethiopië. Maar in 2020 en 2021 zijn door de coronapandemie veel grote marathons en wedstrijden geschrapt. Daardoor is de vorm van veel atleten onduidelijk. Ook kan het weer in Sapporo van grote invloed zijn. De marathons (en het snelwandelen) zijn verplaatst, maar ook in die stad kunnen de temperaturen boven de 30 graden zijn met een hoge luchtvochtigheid. Grote verrassingen zijn daarom niet uitgesloten. 

De vrouwen lopen hun marathon op 7 augustus en de mannen zijn op 8 augustus aan de beurt. Grote naam bij de mannen is natuurlijk titelverdediger en wereldrecordhouder Eliud Kipchoge (2.01.39). De 36-jarige Keniaan heeft dit jaar in Enschede gewonnen met 2.04.30u. Zijn ploeggenoten zijn Lawrence Cherono en Amos Korir. Uiteraard wordt Ethiopië ook vertegenwoordigd door wereldtoppers: Lelisa Desisa, Shura Kitata en Sisay Lemma (maar geen Kenenisa Bekele). In de voorbeschouwing van World Athletics wordt ook de Belg Bashir Abdi (2.04.20) genoemd. Hij kan mogelijk hoog eindigen. 

Bij de vrouwen is wereldrecordhoudster Brigid Kosgei (2.14.04) erbij. De 27-jarige Keniaanse heeft Peres Jepchirchir en Ruth Chepngetich als ploeggenoten. Wereldkampioene Chepngetich heeft dit jaar 1.04.02u. gelopen in de Istanboel-halve marathon. Jepchirchir is in 2020 de snelste marathonloopster met 2.17.16u. in Valencia. De drie Ethiopische atletes hebben in 2020 ook onder 2.20u. gelopen: Birhane Dibaba, Roza Dereje en Zeineba Yimer. Dit jaar zijn de snelste marathontijden in mei in Milaan gelopen door de Keniaan Titus Ekiru (2.02.57) en de Ethiopische Hiwot Gebrekidan (2.19.35).

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *