< terug

Wereldkampioenen en Nederlandse topatleten aan de start in Montferland Run (live uitzending en uitslagen)

17 november 2023 (0 reacties) Wereldkampioenen en Nederlandse topatleten aan de start in Montferland Run (live uitzending en uitslagen)

De Montferland Run zet haar sterke traditie op zondag 3 december voort. Dan doet om 12.00 uur in ’s-Heerenberg een aantal wereldtoppers en Nederlandse topatleten mee. In deze 25e editie zijn bij de vrouwen de Ethiopische Amane Beriso (de regerend wereldkampioene op de marathon) én haar landgenote Medina Eisa de opvallende namen. Voor Nederland start o.a. de sterke, veelvoudig nationaal kampioene Maureen Koster. Bij de mannen starten de huidige wereldkampioen halve marathon Sebastian Sawe en een grote groep Nederlandse topatleten waaronder Mike Foppen en Richard Douma.


Het parcours met start en finish in de historische binnenstad van het Gelderse ’s-Heerenberg valt jaarlijks in de smaak bij de topatleten en de recreatieve hardlopers. Omdat de omgeving van het Montferlandse bos prachtig is, de dorpjes Stokkum, Beek en Zeddam worden aangedaan en met o.a. één van de beklimmingen Peeskesbult (liefst 42 hoogtemeters) zit er veel variatie in het parcours. Voor velen is het ook belangrijk dat deze internationale wedstrijd een ‘gemoedelijke sfeer’ kent. Zo doen er maximaal 4000 lopers mee, waaronder traditie getrouw een mix van wereldkampioenen, aanstormende talenten en Nederlandse topatleten.

In het verleden waren het de 18 jarige talenten Kenensia Bekele en Sifan Hasan die hun eerste wegwedstrijd over 15 kilometer liepen en stonden wereldtoppers als Haile Gebrselassie, Bashir Abdi, Lornah Kiplagat en Paula Radcliffe aan de start.

Wereldkampioenen

De organisatie is blij met de komst van een groot aantal snelle toplopers. Zo maken de Keniaan Sebastian Sawe (regerend wereldkampioen Halve Marathon) en de zeer talentvolle Ethiopiër Addis Yihune (wereldkampioen bij de junioren in 2022 op de 5000 meter) hun opwachting in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen zijn de eerder genoemde wereldkampioene Amane Beriso, de 18-jarige Medina Eisa (wereldkampioene en wereldrecordhoudster bij de junioren over 5000 meter), Melknat Wudu en Aynadis Mebratu – alle vier afkomstig uit Ethiopië – in staat om serieus mee te doen voor een verbetering van het parcoursrecord van Tsigie Gebreselama van 47.27 minuten.Bij de mannen is het parcoursrecord van 42.14 minuten in handen van Goeffrey Koech.

Maureen Koster
Ook de Nederlandse topatleten komen ieder jaar graag naar ’s-Heerenberg. In deze jubileumeditie mag het een en ander worden verwacht van Maureen Koster (WK-finaliste op de 5000 meter afgelopen zomer, nationaal kampioene op de Halve Marathon in 2022) en Mike Foppen (nationaal recordhouder op de 5000 meter, indoor en outdoor). Beide atleten hebben te kennen gegeven dat zij in deze fase van het jaar – ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – enkele langere wegwedstrijden willen lopen. De 31-jarige Koster was er in 2016 op de 1500 meter al bij tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, afgelopen seizoen voldeed zij aan de kwalificatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs op de 5000 meter. De afgelopen jaren heeft Koster – vooral op afstanden vanaf de 5000 meter – bewezen mee te kunnen strijden met de allerbeste Europese en Afrikaanse loopsters. Zo werd ze recentelijk vierde tijdens de sterk bezette Tilburg Ten Miles op de 10 kilometer. Op zondag 3 december krijgt Koster in de 25e editie van de Pfixx Solar Montferland Run concurrentie uit eigen land van Jill Holterman (zij deed voor Nederland mee op de marathon tijdens de laatste Olympische Spelen van Tokyo). Bij de mannen moeten Richard Douma (nationaal recordhouder op de weg over 5 en 10 kilometer), Tim Verbaandert (baanspecialist op de 3000 meter, afgelopen maart zesde bij EK Indoor op de 3000 meter) en wellicht ook Luuk Maas (Nederlands kampioen Halve Marathon in 2022, dit jaar tweede Nederlander in Amsterdam Marathon) het Mike Foppen lastig kunnen maken.

Live uitzending
De wedstrijd is zondag 3 december live te volgen op omroep Gelderland. De uitzending is van 11.45 tot 13.45 uur. Ook de NOS maakt opnamen voor de avonduitzending. Verwachte uitzending na 18.00 uur.

Bekijk hier de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *