< terug

Wereldrecord Yalemzerf Yehualaw wordt niet erkend. Parcours te kort

23 oktober 2021 (0 reacties)

(23-okt) — Yalemzerf Yehualaw uit Ethiopië, die op 29 augustus bij de halve marathon van Antrim Coast in Larne, Noord-Ierland, een wereldatletiekrecord van 1:03:44 liep, zal dat record niet laten bekrachtigen. De organisatoren maakten gisteren bekend dat het parcours 54 meter te kort was, slechts 0,256% van de wedstrijdafstand.

“Antrim Coast Half-Marathon heeft alle protocollen gevolgd om het parcours voor het evenement officieel te laten meten door een gecertificeerd lid van de Association of UK Course Measurers, World Athletics en Association of International Marathons & Distance Races,” stond in een verklaring op de website van het evenement. “We begrijpen dat dit nieuws zeer teleurstellend is, maar we beloven dat we in 2022 sneller en sterker terug zullen zijn en hopen binnen niet al te lange tijd wereldrecords te kunnen meten.”

Een woordvoerder van World Athletics, Nicole Jeffrey, bevestigde dat het record niet kon worden bekrachtigd, maar weigerde op dit moment een reden te geven. Yehualaw’s record staat niet langer vermeld als record op de website van het wereldatletiekorgaan en haar record heeft nul World Athletics rankingpunten gekregen. Het geratificeerde record blijft de 1:04:31 van een andere Ethiopische, Ababel Yeshaneh, in Ras Al Khaimah op 21 februari 2020. Een sneller record, 1:04:02 van Kenia’s Ruth Chepngetich, is opgenomen als het record in afwachting. Chepngetich, die onlangs de Bank of America Chicago Marathon won, liep die tijd in Istanbul op 4 april 2021. Het is niet duidelijk waarom dat record nog moet worden geratificeerd.

“Ons proces is om niet-geratificeerde records, met de reden, te vermelden in onze maandelijkse nieuwsbrief aan belanghebbenden,” schreef Jeffrey in een e-mail aan Race Results Weekly. “De volgende zal eind volgende week verschijnen.”

Een tekort van 54 meter in een race die 21.097,5 meter lang is, is slechts een marginaal verschil. Het is hetzelfde als een standaard American footballveld van 100 meter dat 9 centimeter te kort is, of een 400-meterbaan die 1 meter te kort is. Ervan uitgaande dat Yehualaw nog 54 meter in hetzelfde gemiddelde tempo had kunnen afleggen, zou ze slechts 10 seconden nodig hebben gehad om de extra afstand af te leggen en zou haar eindtijd 1:03:54 bedragen, nog steeds ruim onder zowel het bestaande als het nog te vestigen record.

Yalemzerf, die Nike en het NN Running Team vertegenwoordigt, is vandaag in Valencia en zal morgen de Medio Maratón Valencia Trinidad Alfonso EDP lopen waar ze een nieuwe poging kan doen om het record te verbeteren

“Ik focus me altijd op wat ik kan beïnvloeden en verder accepteer ik wat er op mijn pad komt,” zei ze via een verklaring die door NN Running Team officials naar buiten werd gebracht. “Het goede nieuws is dat ik nu in Valencia ben met een geweldige organisatie en er naar uitkijk om aanstaande zondag weer mijn krachten te tonen op de weg.

Natuurlijk was Yehualaw niet de enige atleet die getroffen werd door het korte parcours. Elke andere eliteloper die meedeed zal geen punten voor de wereldatletiekranglijst ontvangen voor zijn prestatie, en de punten kwamen niet in aanmerking voor nationale records of persoonlijke besttijden.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.