< terug

Wereldtoppers Legese en Azimeraw kiezen voor Amsterdam Marathon

7 september 2023 (0 reacties) Wereldtoppers Legese en Azimeraw kiezen voor Amsterdam Marathon

Internationaal topveld naast Brinkman en Choukoud

De Amsterdam Marathon heeft op zondag 15 oktober een sterk bezet deelnemersveld. De Ethiopiër Birhanu Legese, die met 2.02.48 de vierde tijd allertijden heeft gelopen, gaat een gooi doen naar het parcoursrecord van 2.03.39. Ook Bernard Koech (2.04.09) en Lemi Berhanu (2.04.33) kiezen voor Amsterdam. Bij de vrouwen aast Degitu Azimeraw op een tweede overwinning én een parcoursrecord. Oud-winnares Azimeraw krijgt onder andere concurrentie van Tiruye Mesfin.

Mannen
De 28-jarige Birhanu Legese is een marathonloper die op de allertijden ranglijst achter drie absolute legendes staat: Eliud Kipchoge, Kelvin Kiptum, Kenenisa Bekele. De Ethiopiër won de marathon van Tokio in 2019 en 2020. Tijdens de marathon van Berlijn in 2019 finishte hij als tweede in 2.02.48 achter Bekele. Amsterdam wordt de vijfde Platinum Label marathon waarop de marathonloper van start gaat.
Naast Legese zijn er meer kandidaten voor de winst. Zo stond Bernard Koech al eens eerder op het podium in Amsterdam, toen hij in 2021 tweede werd achter Tamirat Tola (de huidige parcoursrecordhouder). Koech noteerde afgelopen april in Hamburg de vierde snelste tijd van dit jaar: 2.04.09.Koech neemt in oktober ook zijn trainingspartner Kennedy Kimutai mee naar Amsterdam, waar een interessant debuut van wordt verwacht. Met PR van 58.28 liep hij al eens een zeer sterke halve marathon (Valencia, 2021).Met verder nog aan de start Lemi Berhanu (2.04.33), Asrar Hiryden (2.04.43), Cybrian Kotut (2.04.47), Barselius Kipyego (2.04.48) en Abdisa Tola (2.05.42), het jongere broertje van Tamirat Tola, belooft het een spannende strijd te worden.

Degitu Azimeraw won in 2019 de Amsterdam marathon

Dames
Al drie edities op rij is het parcoursrecord van de vrouwen aangescherpt. Dat staat nu sinds vorig jaar op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met 2.17.20. Degitu Azimeraw heeft warme herinneringen aan haar debuutmarathon in Amsterdam: ze snelde in 2019 naar 2.19.26. Een tijd die ze aangescherpte naar 2.17.58 bij de TCS London Marathon in 2021. Volgende maand keert de 24-jarige loopster weer terug in het wedstrijdcircuit na haar zwangerschap. Tiruye Mesfin doet met haar beste tijd niet veel onder voor haar landgenote. De Ethiopische liep vorig jaar een sterk debuut van 2.18.47 in Valencia en zou dus zondag 15 oktober ook als eerste vrouw het Olympische Stadion kunnen betreden.

Platinum Label
Eén van de redenen dat de snelste wereldtoppers naar Amsterdam afreizen, is omdat de Amsterdam Marathon in het bezit is van het Platinum Label van de internationale atletiekbond World Athletics. Dat betekent dat de marathon garant staat voor een snel parcours, met een goed en strak georganiseerde wedstrijd. Met onder andere Legese, Azimeraw en Koech staan ook atleten aan de start met de hoogste status: een Platinum status van de World Athletics. Hun deelname zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke wedstrijd, maar ook voor verdere verduurzaming van het evenement.

Sterk Nederlands veld
Al eerder bracht organisator Le Champion naar buiten dat Nienke Brinkman, Khalid Choukoud, Richard Douma, Roy Hoornweg, Stan Niesten, Luuk Maas, Anne Luijten en Jill Holterman aan de start staan. Lucas Nieuwenboer (vorig jaar tweede Nederlander in Amsterdam) en Roel Wijmenga zijn toegevoegd aan de lijst. Rondom deze topatleten wordt een sterke groep gebouwd, zodat er gestreefd kan worden naar snelle tijden en Olympische limieten.

Live tv
De 47e editie van de Amsterdam Marathon start zondag 15 oktober om 9.00 uur. De elitewedstrijd is vanaf 8.50 uur live te zien bij de NOS. Meer informatie: www.tcsamsterdammarathon.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *