< terug

Wonderkind Jacob Kiplimo klopt complete wereldtop bij het WK halve marathon. Wedstrijdverslag en videoverslag

17 oktober 2020 (0 reacties)

Op de leeftijd van vijftien won hij al de bronzen medaille 10.000 meter op de IAAF Wereldkampioenschappen U20 2016 en deed mee aan de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro op de 5000 mtr. Vandaag versloeg het wonderkind van de Oegandese atletiek de hele wereldtop bij het WK halve marathon. Jacob Kiplimo werd met negentien jaar de tweede tiener die het WK halve marathon wint.

Jacob Kiplimo en niet Joshua Cheptegei was vandaag de grote winnaar het WK halve marathon. Kiplimo won het kampioenschap met een nieuw kampioenschapsrecord van 58.47. Hij liep voor de tweede keer een halve marathon. Het is tevens een nieuw Oegandees record. Ook is hij de eerste Oegandese winnaar van het WK halve marathon.Er is een tweede plaats voor de Keniaan Kibiwott Kandie in 58:54 en brons voor Amedework Walelegn in 59:08. Cheptegei finisht buiten het podium in 59.21. De Oegandese wereldrecordhouder 5.000 en 10.000 mtr debuteerde op de halve marathon.

Wedstrijdverslag
Na 10 km in 28.23 is er nog een groep van twintig atleten bij elkaar.In het tweede deel forceert Kandie de beslissing en passeert als eerste de 15km in 42.17. Kiplimo, Walegn en Cheptegei volgen op korte afstand. Daarna het uiteengeslagen veld. Rond de negentien kilometer versnelt Kiplimo en moeten de drie medevluchters passen. Kandie dringt nog aan maar kan het gaatje niet meer dichten.

In het teamklassement wint Kenia de titel in 2:58:10 voor Ethiopië (2:58:25) en Oeganda (2:58:39). Alle drie de teams eindigden binnen het vorige kampioenschapsrecord.Net als de dameswedstrijd was het een razendsnelle wedstrijd met 28 mannen die binnen 61 minuten finishten.

Bekijk hier de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *