< terug

Bashir Abdi vastgelegd Halve Marathon Egmond

23 december 2019 (0 reacties)

De Egmond Halve Marathon heeft op zondag 12 januari een wereldtopper aan de start staan. Bashir Abdi uit het NN Running Team is de grote favoriet voor de overwinning van deze winterklassieker. De 30-jarige atleet behaalde dit jaar twee keer een top tien-notering in een grote marathon. Zo werd hij in Londen 7e in 2.07.03, om vervolgens met een 5e plaats in Chicago opnieuw zijn eigen nationaal record te verbeteren naar 2.06.14. Organisator Le Champion is zeer verheugd dat Abdi het nieuwe wedstrijdseizoen start in Egmond.

De in Somalië geboren Bashir Abdi is vanaf zijn twaalfde opgegroeid in België. Geïnspireerd door de prestaties van Mo Farah begon hij met hardlopen. De jonge Abdi bleek een zeer getalenteerde loper te zijn en al na twee jaar vertegenwoordigde hij zijn land op het EK Cross Country. Een carrière op de baan volgde met als hoogtepunt een zilveren medaille op het EK 10.000 meter in 2018. Sinds dit jaar is Abdi aangesloten bij het NN Running Team en heeft hij in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast zijn prestaties in Londen en Chicago, verbrak hij bij de Groet uit Schoorl Run het parcoursrecord van de 10 km naar 28.07 en werd hij vijfde bij de Great North Run in Newcastle.

Het internationale deelnemersveld van de NN Egmond Halve Marathon bestaat verder uit Mikael Ekvall uit Zweden (PB halve marathon 1.02.29 en 8e Dam tot Damloop 2019), Ahmed El Mazoury uit Italië (PB halve marathon 1.02.39 en 10e Parelloop 2019) en Allan Biwott uit Kenia (PB 10 km 28.16, debuut op de halve marathon).

Tsehay Gemechu gaat voor winst bij de vrouwen
Naar verwachting zal de kopgroep bij de vrouwen worden aangevoerd door Tsehay Gemechu, eveneens een atlete uit het professionele NN Running Team. De 21-jarige atlete uit Ethiopië is op dit moment één van de snelste dames ter wereld op de halve marathon. Op de ‘Half marathon/10K World Ranking List’ van de IAAF neemt ze de tweede plaats in, achter Sifan Hassan. In 2019 won Gemechu de 10.000 meter op de All African Games en bij de New Delhi Half Marathon verbrak ze het parcoursrecord naar 1.06.00. Haar deelname aan de NN Egmond Halve Marathon past perfect in haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokyo. Gemechu krijgt op het uitdagende parcours concurrentie van landgenote Shure Demise, die dit jaar 3e werd op de Tokyo Marathon en in 2017 een 5e plaats behaalde op het WK marathon.

Kijk voor meer informatie over het evenement op www.nnegmondhalvemarathon.nl. Hardlopers kunnen zich t/m maandag 30 december nog inschrijven voor de halve of kwart marathon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *