< terug

Bekele loopt geen Olympische marathon van Saporro.

1 juli 2021 (0 reacties)

De op één na snelste marathonloper aller tijden staat deze zomer niet op de Olympische Spelen.Na maanden van onzekerheid heeft de Ethiopische Atletiekfederatie (EAF) vandaag het olympisch marathonteam bekend gemaakt.In het team ontbreekt Kenenisa Bekele. Hermens onthulde dat Bekele ook corona heeft gehad. De Nederlandse manager is van mening dat Kenenisia Bekele op basis van zijn prestaties een plek verdiende in het team

Het team
Bekele won 2019 in 2:01:41 de marathon van Berlijn. Met deze tijd miste hij het wereldrecord van Eliud Kipchoge met twee seconden. Bekele, deed op 1 mei niet mee met deEthiopische Olympische marathontrials Twee dagen later, echter, verzekerde het Ethiopisch Olympisch Comité dat Bekele in het Olympische team zou zitten. Bekele was de afgelopen twee maanden in het ongewisse of hij inderdaad voorgedragen zou worden door de EAF. Vandaag heeft Ethiopië in een gezamenlijke aankondiging van de EAF en het Ethiopisch Olympisch Comité het officiële team voor de Spelen bekend gemaakt. De vier marathonlopers voor heren waren de top vier finishers van de trial race: Shura Kitata, de winnaar van de Londen marathon, wereldkampioen Lelisa Desisa, Sisay Lemma (2:03) en Chalu Deso als reserve

Geen trials gelopen
Traditioneel kiest de EAF zijn Olympisch team op basis van tijd, maar met veel marathons van 2020 en 2021 die werden geannuleerd vanwege COVID-19, besloot de EAF dit voorjaar een trial te houden, die  slechts twee maanden voor de race werd aangekondigd. Drie dagen voor de race werd een brief van Bekele gepubliceerd op Twitter, waarin hij de federatie bekritiseerde voor het niet volgen van de oorspronkelijke selectieprocedure. Daarmee zou Bekele in het team worden opgenomen vanwege zijn 2:01:41 (2019.Berlijn) Bekele legde uit dat hij, hoewel hij niet geblesseerd was, de trials niet zou lopen, omdat de 14 weken durende periode tussen de trials en de Olympische marathon in Sapporo op 8 augustus te kort was. Bekele werd in 2016 ook weggelaten uit het Ethiopische Olympische team; hij reageerde die herfst door de marathon van Berlijn te winnen in 2:03:03, op dat moment slechts zes seconden boven het wereldrecord.

Wisselvallig
Hoewel Bekele nog steeds in staat is om een snelle marathon te lopen is hij de afgelopen jaren ook een paar keer behoorlijk tegengevallen. Van de laatste vier marathons waarvoor Bekele zich heeft aangemeld, heeft hij zich bij twee (2019 Tokio, 2020 Londen) teruggetrokken en bij een derde (2018 Amsterdam) is hij afgehaakt. In de vierde (2019 Berlijn) liep hij de op een na snelste tijd in de geschiedenis. In een gesprek met LetsRun.com bekritiseerde Bekele’s agent Jos Hermens de EAF vanwege de selectieprocedure.”Ze vertelden hem  dat hij eerder in het team zou zitten en dan komen ze naar buiten met de trials,” zei Hemerns. “…Het was weer een hele discussie. Een ​​paar maanden geleden werd hem verteld dat hij zeker in het team zou zitten zoals ze hadden beloofd en er was geen probleem. Het was gewoon geen duidelijke procedure en dat gebeurt meer.

Politiek
“Het is altijd hetzelfde probleem. Het is politiek, het zijn coaches, iedereen heeft zijn eigen interesse, veel mensen praten met elkaar, weten niet wat te doen, hoe selecteren we? Dus daarom stuurde Kenenisia een brief omdat hij er een beetje ziek van werd. Het werd allemaal achter ieders rug om besproken. Je kunt begrijpen dat elke coach iemand in het team wil hebben omdat het hem geld oplevert. Het was echt een politieke zaak.”Natuurlijk heeft ook Hermens, als agent van Bekele, hier een gevestigd financieel belang. Een van de redenen waarom de EAF in de eerste plaats besloot om een ​​trial te organiseren, was om alle beschuldigingen van politiek of vriendjespolitiek te voorkomen en de resultaten voor zichzelf te laten spreken. Maar de beslissing om de trials te houden werd pas twee maanden voor de race aangekondigd, waardoor de atleten weinig tijd hadden om zich voor te bereiden. Hermens voegde eraan toe dat hij het ongepast vond om de trials op 7.700 voet hoogte in Sebeta te organiseren voor een race die op zeeniveau in Sapporo zal worden gehouden. De Ethiopische baantrials werden gehouden op zeeniveau in Hengelo en georganiseerd door Hermens’ Global sportcommunicatiebureau.

Covid 19
Hermens onthulde ook dat Bekele kort voor de trials COVID-19 opliep en zei dat hoewel het hem niet al te veel deed, hij wel wat vrije tijd moest nemen en “waarschijnlijk niet in de juiste vorm zou zijn geweest voor de wedstrijd.” Hermens beweerde dat Bekele de derde plek in het team verdiende voor Sisay Lemma vanwege zijn carrièreprestaties en Bekele’s onderlinge overwinning tegen Lemma in Berlijn in 2019, waar Lemma als derde eindigde, 1:55 achter Bekele.Suggestie van Hermens: Ethiopië had Bekele in het team moeten benoemen met Lemma als plaatsvervanger. Als Bekele voelde dat hij niet in staat was om op zijn best te concurreren, zou hij zijn olympische plek afstaan ​​aan Lemma.

Derde plaats voor Bekele
“Ik denk dat Kenenisa het verdient, met zijn carrière, als Kenenisa er klaar voor is, weet je dat hij een medaillekandidaat is. Als hij dat niet is, dan zal hij eerlijk zijn, dus ze hadden er misschien vier moeten kiezen. Kitata zit in het team, dat is logisch. En ook de winnaar van Doha (Desisa) want hij was best goed in het warme weer. Ik denk dat de eerste twee, daar is niet veel discussie over. Het is meer de derde plaats.“En als je dan vier mensen hebt, zou je, laten we zeggen, ze alle vier kunnen voorbereiden, en als Kenenisa niet fit is, zou hij zich terugtrekken. Hij heeft al drie gouden medailles. Dus hij zou hij alleen naar Saporro moeten gaan voor een gouden medaille, of in ieder geval voor een medaille en een echte wedstrijd met Eliud”

Parijs
Bekele is 39 jaar oud en heeft sinds maart 2020 niet meer een wedstrijd gelopen, maar Hermens verklaart dat hij op dit moment “in orde” is en van plan is een herfstmarathon te lopen, waarschijnlijk Berlijn.Wat de plannen van Bekele na 2021 betreft, zei Hermens: “het hangt echt van hem af.””Ik zie hem nog doorgaan tot Parijs, maar dat is zijn beslissing, als hij daar de motivatie voor heeft”, zei Hermens. “Kenenisa is iets speciaals. Hij kan in mijn ogen nog steeds Olympisch kampioen worden in Parijs. Hij is een ongelooflijk talent, het ouder worden doet hem niet zoveel. Maar het is meer, dat hij zelf moet beslissen om het er echt voor te gaan. Dat is iets wat niemand precies weet. Waarschijnlijk weet hij het zelf nog niet eens.”

Tsegay loopt geen 1500 mtr
Een ander belangrijk nieuws in de aankondiging van het Ethiopische Olympische team was dat Gudaf Tsegay, de regerend WK bronzen medaillewinnaar op 1500 meter en de wereldrecordhouder op die afstand, alleen is ingeschreven op de 5.000 meter, het evenement waaraan ze deelnam op de Ethiopische Olympische baantrials op 8 juni. Ze wordt ook vermeld als plaatsvervanger op de 10.000 meter. In plaats daarvan heeft Ethiopië de drie beste finishers van de 1500 meter bij de trials aangewezen Freweyni Hailu, Diribe Welteji en Lemlem Hailu.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *