< terug

Hardlooplegende Bekele (41) neemt verrassend deel aan olympische marathon

17 mei 2024 (0 reacties)

De Ethiopische hardlooplegende Kenenisa Bekele neemt komende zomer deel aan de marathon tijdens de Olympische Spelen van Parijs. De inmiddels 41-jarige Bekele deed in 2012 voor het laatst mee aan de Spelen.Bekele hoort bij de snelste marathonlopers ooit. Hij liep vijf jaar geleden in Berlijn een toptijd: 2.01,41. Dat is nog altijd de derde tijd ooit gelopen. Alleen Eliud Kipchoge (2.01,09) en Kelvin Kiptum (2.00,35) waren sneller.

Lees hier verder

Het Ethiopische team
Bekele, die in april 2e werd bij de marathon van Londen, wordt in het mannenteam vergezeld door Boston Marathon kampioen Sisay Lemma en Sevilla Marathon kampioen Deresa Geleta. Het vrouwenteam bestaat uit wereldrecordhouder Tigst Assefa (die voor het eerst sinds 2016 weer deelneemt aan de Olympische Spelen, toen ze de 800 meter liep), wereldkampioen Amane Beriso en Megertu Alemu vierde bij de marathon van Londen. Tamirat Tola, die in november 2:04:58 liep om een 13 jaar oud parcoursrecord te verbreken tijdens de New York City Marathon, was de grootste naam die uit het team werd gehaald nadat ze dit voorjaar afhaakte in Londen.Tola en Boston runner-up Mohamed Esa werden genoemd als reserves bij de mannen, terwijl 2022 wereldkampioen Gotytom Gebreslase en de nummer vier in de Boston marathon Buze Diriba de reserves bij de vrouwen zijn.

Icoon
Bekele is de icoon van het lange afstandslopen voor velen is het beter dan zijn landgenoot Haile Gebrselassie. Bekele heerste in de jaren 2000, een decennium waarin hij drie Olympische gouden medailles en vijf WK-gouden won op de 5.000 en 10.000 meter. Bekele werd nog vierde op de 10.000 tijdens de Olympische Spelen van 2012 voordat hij in 2014 overstapte naar de marathon.

Marathon en blessures
In de daaropvolgende 10 jaar heeft Bekele af en toe laten zien waarom velen hem beschouwen als de beste afstandloper aller tijden. Hij won de marathon van Berlijn in 2016 en 2019 en liet telkens het wereldrecord verbrijzelen (zijn record van 2:01:41 maakt hem de op twee na snelste marathonloper in de geschiedenis). Maar terwijl Bekele’s roem en zakelijke belangen zich uitbreidden, had hij ook moeite om de gedisciplineerde, levensstijl die hem naar vijf opeenvolgende overwinningen op de WK cross van 2002-06 en wereldrecords op 5.000 en 10.000 meter stuwde vol te houden. In combinatie met een reeks blessures was Bekele zelden in staat om twee goede races achter elkaar te lopen. Ethiopië liet hem in 2016 uit het Olympisch marathonteam en in 2021 werd hij niet gekozen nadat hij niet had deelgenomen aan de inderhaast georganiseerde Ethiopische trials.

Olympische spelen
Lange tijd leek het erop dat de Olympische 10.000 van 2012 in Londen, waar Mo Farah hem van zijn plaats stootte en Bekele voor brons werd verslagen door zijn jongere broer Tariku, het laatste beeld van Bekele op een Olympische Spelen zou zijn. Zelfs in maart nog, toen hij 7e werd in de halve marathon van NYC in 63:59, verslagen door onder anderen Reed Fischer en Tristan Woodfine, leek Bekele geen kanshebber voor het Ethiopische Olympische team.

Uitmuntend
Maar toen Bekele geweldig moest zijn, was hij dat ook. Bekele moest iets laten zien tijdens de marathon van Valencia in december om zelfs maar in aanmerking te komen voor selectie, en hij reageerde met een wereldrecord masters (2:04:19), zijn snelste tijd in meer dan vier jaar. Zijn Olympische kansen hadden nu een impuls gekregen. Een uitmuntende prestatie in de Londen marathon overtuigde de Ethiopische selectiecommissie. Hij finishte als tweede in 2:04:15. Een verbetering van zijn eigen wereldrecord masters.


Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *