< terug

Bekele op ramkoers met Ethiopische bond en dreigt de Spelen te missen

29 april 2021 (0 reacties)

Kenenisa Bekele, de drievoudig Olympisch kampioen op de baan en de op één na snelste marathonloper aller tijden, kondigde deze week aan dat hij niet zal deelnemen aan de Ethiopische Olympische marathontrials aanstaande zaterdag. Zijn droom om de eerste Olympische 10.000 en marathonkampioen in het tijdperk van de moderne Olympische Spelen te worden is daarmee vervlogen tenzij de Ethiopische atletiekfederatie van koers verandert. Ook Birhanu Legese en Mule Wasihun zullen zaterdag niet meedoen, wat betekent dat de 2e, 3e en 10e snelste man in de marathon allertijden op de Spelen afwezig zullen zijn.

Protestbrief
Bekele schreef in een protestbrief aan de Ethiopische atletiekbond en publiceerde die ook op Twitter zoals hieronder is te lezen. Hierin staat te lezen dat Bekele 100% gezond en het onbegrijpelijk vindt dat de Ethiopische Atletiekfederatie vlak voor de Spelen de selectiecriteria wijzigt en dat bovendien de tijdspanne van veertien weken tussen de marathontrials en de Olympische marathon in Sapporo op 8 augustus te kort is. Ter vergelijking: toen Eliud Kipchoge in 2016 Olympisch goud won, zat er een verschil van 17 weken tussen Kipchoge’s lentemarathon (Londen) en de Olympische marathon in Rio de Janeiro. Veertien weken tussen een race van 35 km en een marathon is een relatief krappe tijd en Bekele zei dat hij daardoor niet zou meedoen. Bekele verwijst ook naar zijn enorme erelijst en het het altijd een eer heeft gevonden om Ethiopië te vertegenwoordigen.

In beroep
Hij hoopt dit in 2021 opnieuw te doen, anders zal hij “een andere optie” moeten overwegen. Hiermee bedoelt Bekele dat hij in beroep zal gaan. Dat zou gezien de status van Bekele nog wel eens succesvol kunnen zijn. Bekele klaagde ook dat hij in 2016 uit het team was gelaten op basis van “discriminiatie”. Bekele is niet de enige opmerkelijke atleet die de Olympische trials van zaterdag zal missen, Een betrouwbare bron bevestigde aan de atletieksite LetsRun.com dat Birhanu Legese en Mule Wasihun ook afwezig zullen zijn. Met een 2:02:48 pb is Legese de derde snelste marathon aller tijden, achter Kipchoge en Bekele, hij heeft hij de laatste twee Tokyo Marathons gewonnen. Wasihun bezit een 2:03:16 pb, goed voor de 10e plaats op de lijst aller tijden.

De Ethiopische journalist Aman publiceerde de protestbrief van Bekele

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *