< terug

Eliud Kipchoge heeft nog maar een hoger doel: de marathon binnen de twee uur (video)

6 mei 2019 (0 reacties)

Wereldwijd wordt erkend dat Eliud Kipchoge de grootste marathonloper in de geschiedenis is.Nu heeft de Keniaan als ultiem doel het doorbreken van de iconische twee uur grens voor de marathon. De naam van dit procject: de Ineos 1:59 Challenge. Hardloopnieuws maakte een overzicht.

Eliud Kipchoge hoe het begon
Tijdens een schitterende 17-jarige internationale carrière heeft Kipchoge zich consequent verbeterd. De fysieke en mentale eigenschappen van deze buitengewone atleet zijn van uitzonderlijke klasse.Onder zijn coach, mentor en vriend Patrick Sang, maakte Eliud Kipchoge zijn internationale doorbraak als een tiener die de U20-race won bij de wereldkampioenschappen cross in 2003.Later dat jaar versloeg hij bij het WK 5000 meter in Parijs de hardloopiconen Hicham El Guerrouj en Kenenisa Bekele. Tijdens de Olympische Spelen 2004 en 2008  veroverde hij respectievelijk brons en zilver op de 5000 mtr.

Kipchoge- Vier mijl
Kipchoge wint vier Mijl van Groningen 2008


Overstap op de marathon
Eliud Kipchgoge maakte een veelbelovende start in de marathon door te triomferen in Hamburg in een tijd van 2:05:30 in 2013. Later dat jaar werd hij tweede in Berlijn achter Wilson Kipsang – die een wereldrecord liep. Het is tot vandaag de enige nederlaag in een ongelooflijke marathonloopbaan. In 2014 zegevierde hij in de Rotterdam en Chicago Marathon en een jaar later zegevierde hij in Londen en Berlijn. In 2016 liep Kipchoge een sensationeele 2:03:05 in Londen. later dat jaar was hij oppermachtig in de Olympische marathon in Rio de Janeiro. Eliud Kipchoge gaf zijn verbluffende carrière in 2017 extra glans door de snelste marathon in de geschiedenis te produceren. Als onderdeel van het Nike’s innovatieve Breaking2-project in Monza liep hij een overweldigende tijd van 2:00:25.

Eliud Kipchoge
Kipchoge verbeterd het wereldecord in Berlijn 2.01.39

In 2018 handhaafde Eliud zijn opmerkelijke winning streak door een derde overwinning te behalen in de straten van Londen. In Berlijn verbeterde hij het wereldrecord met 78 seconden en liet de chrono’s stilstaan op 2:01:39.De grootste verbetering van het wereldrecord marathon in 51 jaar.

TL2_4172
Eliud Kipchoge op de Iffley road running track Photo: Thomas Lovelock for London marathon events

Het enige overgebleven doel in de ongelooflijke carrière van deze atleet is om de marathon binnen de twee uren af te leggen. Een doel waarin hij gelooft dat het werkelijkheid kan worden door een combinatie van een onwrikbare overtuiging en de ondersteuning van het Ineos Project 1:59. Belangrijk is de steun van zijn levenslange trainer Patrick Sang.

Patrick Sang
Patrick Sang

Trainer Patrick Sang
Door een scherp intellect te paren met een buitengewone menselijke benadering, kan de charismatische coach van Eliud Kipchoge serieus aanspraak maken op de meest invloedrijke langeafstandsrainer ter wereld te zijn. Geboren en opgegroeid in Kenia, was het zijn tijd als student aan de Universiteit van Texas en de Iowa State University die de basis en motivatie vormde voor zijn succes als steepleatleet. Hij won twee keer zilver bij het WK steeple (1991 en 1993) en won tevens zilver bij de OS in Barcelona (1992) Zijn manager, Jos Hermens stimuleerde hem trainer te worden. Hij begon met een kleine groep atleten te coachen en leidde Bernard Barmasai in 1997 naar het steeplechase wereldrecord van 7: 55.72.

Hij was later vijf jaar midden- en langeafstandscoach in het IAAF Regional Development Centre in Nairobi, waar hij zijn vak verder ontwikkelde.In die tijd leidde hij Viola Kibiwott naar de WK U20-titel en Richard Limo behaalde onder zijn leiding in 2001 de wereldtitel 5000 mtr. In de huidige tijd werkt hij vanuit het Global Sport Communication-kamp in Kaptagat, en behaalde met Brimin Kipruto wereld- en Olympisch goud op de steeplechase.Won onder zijn leiding Emmanuel Mutai de marathon van Londen en was Geoffrey Kamworor vijf keer succesvol met vijf wereldtitels, in de halve marathon en cross country.

Toch is zijn grootste succesverhaal misschien wel zijn voortdurend succes met Eliud Kipchoge, die hij gedurende zijn gehele carrière heeft gecoacht. In een relatie gebaseerd op volledig vertrouwen, heeft Patrick’s holistische benadering van training zijn protégé geholpen om zo succesvol te zijn in de marathon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *