Ad
< terug

Hermens wil nieuw Break2 project.

3 april 2019 (0 reacties)

De maand april is de maand van de grote stadsmarathons. Aanstaande zondag is dat bijvoorbeeld Rotterdam en later volgt oa Londen. In het NRC een artikel over de grenzen in de marathonsport. Eliud Kipchoge verraste vorig jaar in Berlijn met een nieuw wereldrecord op de marathon van 2.01.39.  Kan de grens van twee uur gebroken worden? NRC haalt statisticus Simon Angus aan die door een analyse van veel data sinds 1950 tot de conclusie komt dat die kans nog maar heel klein is. Zie daarvoor dit artikel.
Zijn hele onderzoek
staat online Voor vrouwen is een tijd onder de twee uur vrijwel onmogelijk aldus het onderzoek van Angus

Jos Hermens
De Australische ultraloper en statisticus Angus wordt sinds deze publicatie op vele sites besproken Het is een magische grens, sneller dan twee uur op de marathon. De grens blijft daarom ook tot de verbeelding spreken. Jos Hermens bedacht volgens NRC het Sub 2 project. Een project om topatleten de marathon binnen de twee uur te laten afleggen. Nike nam  het stokje over en investeerde volgens het NRC miljoenen om het mogelijk te maken dat een atleet de marathon binnen de twee uur zou afleggen. Er werd gezocht naar een ideaal parcours (Autocircuit Monza) ideaal windstil weer, en topatleten (waaronder Eliud Kipchoge).Het resultaat is bekend Kipchoge liep in 2016 een tijd van 2.00.25. Een tijd die niet erkend werd door de IAAF omdat er niet voldaan werd aan alle eisen die horen bij een wereldrecord.
Nike stopte met het geldverslindende project en volgens het NRC wil Hermens ermee doorgaan. Het zou volgens het NRC nog voor de Olympische Spelen van Tokio moeten gebeuren en opnieuw met Eliud Kipchoge in de hoofdrol. „Hij loopt ver voor op de rest van de wereldtop.” aldus Hermens in het NRC.

1
Kipchoge (global)

Verrassen
Hermens hecht niet veel geloof aan de statistiek van Angus aldus het NRC. Hij ziet veel ontwikkeling in schoeisel, koolhydraatrijke sportdrank. Het gaat Hermens om de tijd en niet om het wereldrecord. Daarbij denkt Hermens dat Kipchoge net als in Berlijn vorig jaar de wereld kan verrassen.  Angus doet het voorstel om voor vrouwen de 2.10 als doel te stellen.Het huidige wereldrecord is in handen van Paula Radcliffe (2.15.25).Hermens ziet er volgens het NRC wel wat in om ook dit tot een project te maken.

Lees hier het artikel in het NRC

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *