Ad
< terug

Kipchoge’s prestatie marathon in 1.59.40 is als de landing op de maan

12 oktober 2019 (0 reacties)

Met metronomische precisie rende Eliud Kipchoge vandaag de geschiedenis in op de Hauptallee in Wenen door de eerste man te worden die als eerste mens de marathon binnen de twee uren liep als onderdeel van de INEOS 1:59 Challenge.

De grootste marathonloper aller tijden Eliud Kipchoge liep een adembenemende tijd van 1: 59:40.2 en stelde daarmee zijn maanlandingsmoment veilig. Hij werd ondersteund door een team van wereldklasse, waaronder een elektrische tempo-auto compleet met futuristische lasers en een fantastisch team van pacemakers van wereldklasse, met enkele van de beste atleten ter wereld.

Het ontleden van de laatste grote barrière in atletiek  gebeurde met opmerkelijke consistentie – hij voltooide 24 km van de 42,2 km afstand in precies het vooraf ingestelde tempo van 2:50 – zijn langzaamste kilometer was 2:52 en zijn snelste 2:48. Het was een voorstelling die perfect paste bij Eliud Kipchoge paste, – kalm, consequent, geduldig.

“Dit was het beste moment van mijn leven,” verklaarde Eliud na de race. “Vanaf de eerste kilometer vandaag was ik echt comfortabel. In mijn hart en geest hoopte ik minder dan twee uur te lopen en geschiedenis te schrijven. Ik hoopte de hele wereld een positieve boodschap achter te laten dat geen mens beperkt is. ‘

Hij gaf toe de druk te hebben gevoeld. Berichten van de Keniaanse president plus tienduizenden bemoedigende berichten over de hele wereld hebben onvermijdelijk de verwachtingen verhoogd.

Maar na 18 jaar van harde, consistente training onder de voogdij van zijn coach en mentor, Patrick Sang, de wijze leiding van Valentijn Trouw en de extra ondersteuning van INEOS kon hij een moment in de menselijke geschiedenis bereiken dat overeenkomt met dat van Sir Roger Bannister’s eerste mijl van minder dan vier minuten in 1954 en de eerste maanlanding van Neil Armstrong in 1969.

Kipchoge_Wenen

“Ik was echt kalm, ik wilde gewoon het tempo aanhouden,” voegde Eliud toe wiens vrouw, Grace en drie kinderen; Lynne, Griffin en Gordon voor het eerst bij een marathon van hem aanwezig waren.“Ik volgde de instructies van de pacemakers. Op 35 km en 40 km was mijn geest gericht op hardlopen. Ik dacht niet dat het 50-50 was. ‘ Het halverwege behalen van tien seconden onder het vereiste tempo, zorgde ervoor dat er geen tijdverlies in de tweede helft van de race was zoals Eliud in Monza had ervaren toen hij deelnam aan het Breaking2-project toen hij 26 seconden tekort kwam.Sinds die eerste marathonpoging van minder dan twee uur in mei 2017 heeft de 34-jarige zijn status als de grootste marathonloper in de geschiedenis verder bevestigd.Vorig jaar verpulverde hij het wereldmarathonrecord met een verbluffende 2:01:39  in Berlijn en eerder dit jaar won hij voor de vierde London Marathon.Ook al een record.Slechts een sub-twee uur marathon ontbrak in zijn onvergelijkbare CV.Zijn consistentie gedurende een lange carrière is verbijsterend. Op de baan won hij twee Olympische 5000m titels en een wereldtitel. Hij heeft nog nooit in de loop van zijn marathoncarrière op een marathondag een dipje gehad – vandaag er gelukkig ook geen dip aldus een opgetogen Sir Jim Ratcliffe, de oprichter en voorzitter van INEOS.

“Ik ben een amateur-hardloper en soms loop ik goed en soms niet, en ik weet niet echt waarom,” zei Ratcliffe. “Maar dit is sport en er zijn geen garanties. Ik ben gewoon blij dat hij een hele goede dag heeft gehad.“Die laatste halve kilometer toen de tempo-auto weg was, was het alleen Eliud, het leek er niet op dat zijn voeten de grond raakten – hij zag er zo kalm en rustig uit. Mijn gezicht zou een marteling zijn geweest. ‘

Eliud was bescheiden en nederig en prees de sleutelrol die de 41 pacemakers in zijn succes speelden. Hij zei dat ook zij “in zijn droom hadden meegelopen” en ook de pacemakers waren nederig om hun rol in de geschiedenis te hebben gespeeld.

Tweevoudig Olympian Lopez Lomong zei: “Het betekent de wereld voor mij. Eliud zei dat we naar de maan en terug moesten kunnen komen en dat hebben we vandaag gedaan. Dit was een gedenkwaardige dag. De hele wereld zal toekijken met veel mensen die hun schoenen aantrekken om na te denken over hoe snel wij gelopen hebben.”Vandaag is Eliud’s dag, maar iedereen kan dit moment vieren. We maken allemaal deel uit van de geschiedenis. We deden dit allemaal samen als een lopende gemeenschap. ”

Bernard Lagat, de voormalige wereldkampioen 1500 en 5000 meter en tweevoudig Olympisch medaille van 1500 meter, die opgroeide in het naburige dorp bij Eliud, was op dezelfde manier blij.“Eliud vertelde de wereld dat als je je ergens op richt niets onmogelijk is. Dit is een speciale dag vandaag. Kijkend naar de 1:59:40 keer werd ik zo emotioneel. Hij heeft er zo hard voor gewerkt en ons geïnspireerd. Het is iets speciaals. Eliud bewees dat geen mens beperkt was en hij deed het. ‘ “Sport kan mensen helpen verenigen, ik wilde die boodschap aan de hele wereld verkopen. Echt geen mens is beperkt. ‘ aldus Kipchoge

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *