< terug

Kitptum gaat voor WR in Rotterdam maar wie is er snel genoeg als haas. Start op de Erasmusbrug? (video)

8 november 2023 (0 reacties)

Over een maand begint Kelvin Kiptum aan zijn moordende voorbereiding op Rotterdam. Trainingsweken van 250 tot 280 kilometer zijn de standaard. Zijn trainer Gervais Hakizmana waarschuwt hem vaak voor de gevaren die op de loer liggen, vertelt hij. Wie zoveel loopt, tekent voor een korte carrière, vertelt de coach uit Burundi hem. Goedbedoeld advies dat Kiptum lachend in de wind slaat. “Ik heb gewoon veel kilometers nodig om geschiedenis te schrijven,” zei hij.

Lees hier meer

Kiptum’s trainingen
De bekende atletiekwebsite Let’s Run sprak met zijn coach Gervais Hakizimana over zijn trainingen
.”Elke week loopt Eliud Kipchoge tussen de 180 en 220 km. Kelvin Kiptum doet tussen de 250 en 280 km (155-173 mijl), soms meer dan 300 km (186 mijl). Het is een avontuur.”Tijdens de voorbereiding op Londen hebben we drie weken van meer dan 300 km getraint. Hij heeft een heel groot volume. Hij werkt veel aan zijn uithoudingsvermogen. Als hij traint, is hij sterk,”

Het trainingsprogramma voor de regerend Londen Marathon-kampioen is ook opgesplitst in maanden “Ons marathonprogramma duurt vier maanden, met veel core oefeningen aan het begin.”De eerste maand loopt hij in totaal zo’n 900 km, de tweede maand tussen de 280 en 300 km per week. In de vierde maand verminderen we geleidelijk het volume om wat rust te hebben voor de wedstrijd,

Elke dag trainen
Op maandag jogt Kiptum ’s ochtends tussen de 25 en 28 km in een tempo variërend van 4’10 per kilometer tot 3’40, of 12 km joggen in de middag. Op dinsdag doet hij een baansessie of fartlek (een split race waarbij snelle en langzame tempo’s worden afgewisseld). Bijvoorbeeld 3′ snel/1′ langzaam, 3′ snel/1′ langzaam, allemaal een uur lang. 12 kilometer joggen in de middag.En op woensdag doet hij, net als op maandag, tussen de 25 en 28 km in de ochtend en ongeveer 12 km in de middag.Donderdag wordt beschreven als een ‘moeilijke’ dag omdat hij tussen de 30 en 40 km aflegt op een bijna marathontempo en ’s middags geen activiteit heeft.Op vrijdag jogt hij tussen de 25 en 28 km ’s ochtends en 12 km ’s middags, en op zaterdag, net als op dinsdag, tracks of splits op de weg, joggend in de middag.Kiptum rust niet uit op zondag maar loopt dan 32 en 40 km afleggen in een hoog tempo, maar heeft ’s middags geen activiteit gepland.

Kelvin Kiptum met rechts zijn manager en ontdekker Marc Corstjens

Wereldrecords
De manager van Kiptum stelt al jaren het deelnemersveld in Rotterdam samen. De Belg Marc Corstjens probeert opnieuw het wereldrecord naar Rotterdam halen. Bij de mannen werd tweemaal een wereldrecord gelopen. Op 20 april 1985 werd voor het eerst binnen de twee uur en acht minuten gelopen. De Portugese atleet Carlos Lopes legde het parcours van 42,195 kilometer af in een tijd van 2:07.12. Belayneh Densamo verbeterde op 17 april 1988 deze prestatie tot 2:06.50. Hij won deze wedstrijd ook in 1987, 1989 en 1996. Dit record hield elf jaar stand. De Keniaanse Tegla Loroupe verbeterde in 1998 haar eigen wereldrecord tot 2:20.47. Het evenement had toen gedurende enkele jaren het wereldrecord bij zowel de mannen als de vrouwen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *