< terug

New York halve marathon: Senbere Teferi en Rhonex Kipruto (video + uitslagen)

21 maart 2022 (0 reacties)

De halve marathon in New York heeft tijdens de corona-pandemie niet plaatsgevonden in 2020 en 2021. Dit jaar zijn er weer 25.000 deelnemers. Ze hebben goed loopweer op een stratenparcours, dat niet als supersnel bekend staat. De start is in Brooklyn en de finish is in Central Park. Bij de vrouwen wint Senbere Teferi (Eth.) in 1.07.35u., een parcoursrecord. Bij de mannen is de zege voor de Keniaan Rhonex Kipruto (1.00.30).

Kipruto (22) maakt vanaf de start duidelijk dat hij voor de eerste plaats naar New York gekomen is. Na 5 kilometer is er al een klein verschil. Bij Manhattan Bridge valt de beslissing. De Keniaanse atleet is in de laatste kilometers (naar verhouding) niet zo heel snel, maar hij is al zeker van de winst. Tweede wordt de Keniaan Edward Cheserek (1.00.37) en derde Teshone Mekonen uit Ethiopië in 1.00.40u. Elfde is Benjamin de Haan (1.02.24, pr).

Bij de vrouwen nemen de Ethiopische Senbere Teferi en de Keniaanse Irene Cheptai het initiatief. De laatste 200 meter is beslissend met 1.07.35 als winnende tijd. Cheptai finisht twee seconden later. Teferi is zes seconden sneller dan het parcoursrecord in New York van de Amerikaanse Molly Huddle uit 2017. Ook dit jaar zijn er veel sterke Amerikaanse topatleten maar zij doen niet mee voor de podiumplaatsen. Met een persoonlijk record wordt de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal derde bij de vrouwen in 1.08.07u. In eigen land is ze derde allertijden achter de voormalige wereldtoppers Ingrid Kristiansen en Grete Waitz.

Klik hier voor de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.