< terug

Rhonex Kipruo voorlopig geschorst.

17 mei 2023 (0 reacties)

De wereldrecordhouder tien kilometer Rhonex Kipruo (Kenia) is door de anti dopingcommissie van de Wereldatletiekbond voorlopig geschorst. Kipruto testte positief bij een dopingcontrole. Kipruto (23) liep in 2020 in Valencia met 26.24 een nieuw wereldrecord.Bij het WK in 2019 won hij het brons op de 10.000 mtr.

De Nederlandse atlete Jill Holterman laat op twitter weten ” Toen ik afgelopen november op trainingskamp in Kenia was, gingen er al geruchten dat Kipruto positief was getest of bloedpaspoortproblemen had. Sindsdien liep hij minstens twee grote races. Hoe gaan we schone atleten beschermen?” Dat er een dopingprobleem in Kenia is erkende al eerder de minister van sport. De komende vijf jaar trekt Kenia 25 miljoen dollar uit voor antidopingmaatregelen.

Risicolanden
Vier van de nationale federaties van categorie A – die met het hoogste dopingrisico – komen uit Afrika: Ethiopië, Kenia, Marokko en Nigeria.Atleten uit deze landen moeten in de tien maanden voorafgaand aan een groot evenement ten minste drie tests buiten competitieverband (urine en bloed) ondergaan met een tussenpoos van drie weken. De resultaten bepalen of zij in aanmerking komen voor de wereldkampioenschappen atletiek of de Olympische Spelen.Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *