< terug

Rhonex Kipruto loopt nieuw wereldrecord 10 km in Valencia. Wanjiru loopt officieus wereldrecord bij de dames

12 januari 2020 (0 reacties)

Rhonex Kipruto liep vanmorgen in Valencia een nieuw wereldrecord. Hij liep een tijd van 26:24 en liep onderweg ook al een nieuw wereldrecord vijf kilometer met een tijd van 13:18. Ook bij de dames is er sprake van een nieuwe snelste tijd door de Keniaanse Chepkirui in 29.42.De Nederlander Richard Douma liep met een 28.02 een nieuw Nederlands record

Het oude wereldrecord werd vorig jaar ook in Valencia gelopen door de Oegandees Cheptegei die toen een tijd liep van 26.38.Dat wereldrecord is dus alweer aan flarden gelopen door de Keniaan Kipruto. Julien Wanders verbetert het Europese record met 27:14.

Palmares
Kipruto (20 jr!) liep het afgelopen jaar op het IAAF Wereldkampioenschap Cross Country 2019 in Aarhus, Denemarken en finishte daar als zesde. Op 4 juli 2019 won hij de fameuze Peachtree Road Race, in Atlanta, Georgia, met een tijd van 27:01 De 10k-tijd ooit op Amerikaanse bodem. Op de Keniaanse Nationale Kampioenschappen werd hij het afgelopen jaar tweede op de 10000 m met een tijd van 27: 26.34. De race werd gewonnen door Geoffrey Kamworor in een tijd van 27: 24.76. Kipruto won dit haar het brons bij het WK 10.000 mtr op de baan.

Nederlanders
De Nederlander Richard Douma liep een eindtijd van 28.02 en verbeterde daarmee zijn persoonlijk record. Het is tevens een nieuw Nederlands record. Jesper van der Wielen liep een tijd van 28.44 . Luuk Maas liep een tijd van 29.10

Verslag Jesper van der Wielen
Wat een rare race! Ik opende de eerste km 2.47 en ik lag 30a40e positie. Ik miste de hele aansluiting en probeerde het gat te dichten na de 3e a 4e groep. Achter mij een hele groep maar ik wist dat ik de sterkste was en niemand me kon helpen. Nog wel gevraagd maar ik wou het tempo hoog houden. Voor me gevoel zat ik er echt al ver achter. Maar een doorkomst van 14.18 schrok me wakker. Erna alleen maar mensen opgeraapt. Maar kwam net niet bij het groepje. Met een goede sprint de laatste 200m kwam ik uit op 28.44 gok ik. Met doel sub 29:30 te lopen. Uiteindelijk ben ik ook heel realistisch en weet ik ook dat iedereen kei kei kei hard liep. Nieuw wereldrecord, nieuw Europees record en nieuw Nederlands records. De schoenen en dit snelle parcours is niet meer normaal dus probeer ik het Wat een rare race! Ik opende de eerste km 2.47 en ik lag 30a40e positie. Ik miste de hele aansluiting en probeerde het gat te dichten na de 3e a 4e groep. Achter mij een hele groep maar ik wist dat ik de sterkste was en niemand me kon helpen. Nog wel gevraagt maar ik wou het tempo hoog houden. Voor me gevoel zat ik er echt al ver achter. Maar een doorkomst van 14.18 schrok me wakker. Erna alleen maar mensen opgeraapt. Maar kwam net niet bij het groepje. Met een goede sprint de laatste 200m kwam ik uit op 28.44 gok ik. Met doel sub 29:30 te lopen. Uiteindelijk ben ik ook heel realistisch en weet ik ook dat iedereen kei kei kei hard liep. Nieuw wereld record, nieuw Europees record en nieuw Nederlands records. De schoenen en dit snelle parcours is niet meer normaal dus probeer ik het wel een perspectief te zien Maar voor nu super tevreden en weer goed doorbouwen.

Dames
Ook bij de dames is er sprake van een nieuwe snelste tijd door de Keniaanse Sheila Chepkirui in 29.42. Dit is nog een officieus record. Zij verbeterde de oude toptijd van Joyciline Jepkosgei (Praag 2017) met slechts een tel. Er is een tweede plaats voor haar landgenote Rosemary Wanjiru 29:46. De Keniaanse clean sweep is compleet met Norah Jeruto 29:46.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *