Olympisch jaar begint in Dubai

14 december 2023 (0 reacties) Olympisch jaar begint in Dubai

Betty Chepkwony. Fotocredit Dubai marathon

Marathonlopers die zich volgend jaar midden in de zomer willen kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs krijgen twee vroege kansen in de Verenigde Arabische Emiraten. De Dubai Marathon opent het atletiekjaar op 7 januari, gevolgd door de halve marathon van Ras Al Khaimah, nu onder hetzelfde management, op 24 februari.

Het damesveld wordt aangevoerd door Haven Hailu Desse uit Ethiopië en Betty Chepkwony uit Kenia. Hailu Desse behaalde de afgelopen 18 maanden twee opmerkelijke overwinningen: in 2022 won ze de Rotterdam marathon in 2 uur 22 minuten 01 seconden en twee maanden geleden won ze de Osaka Marathon in 2:21:13. Haar beste tijd is nog steeds 2:20:19 gelopen in de marathon van Amsterdam in 2019. Chepkwony brak negen maanden geleden door met de zege in de mRome marathon in een persoonlijke besttijd van 2:23:02.

Bij de mannen zijn de Ethiopiërs Workineh Tadese Mandefro en Kebede Tulu Wami de snelsten in het startveld. Eerstgenoemde liep zijn persoonlijke besttijd van 2:05:07 in Hamburg 2022. Tulu is maar een paar seconden langzamer. Zijn beste tijd van 2:05:19 leverde hem negen maanden geleden de tweede plaats op in Sevilla.

Door verkeersbeperkingen in het centrum van Dubai werd vorig jaar de eerste marathon na de pandemie gehouden rond Expo City, waar de COP 28 klimaatconferentie net is afgesloten. Maar volgende maand keert de race terug naar het vlakke, snelle parcours langs de kust. Een parcours dat in het verleden een groot succes bleek te zijn. Peter Connerton, racedirecteur van het organiserende bedrijf PACE Events, zegt: “De atleten zijn enthousiast over de terugkeer van het evenement naar het vlakke parcours.