< terug

Tigist Ketema verbreekt debuutwereldrecord in Dubai en een voormalig speerwerper verovert de mannentitel in Dubai marathon.

7 januari 2024 (0 reacties)

Fotocredit Giancarlo Colombo

De Dubai Marathon heeft een traditie dat er gewonnen wordt door debutanten. Die traditie werd vanochtend in stijl voortgezet in de eerste grote marathon in Olympisch jaar, toen eerst de negentienjarige Addisu Gobena uit Ethiopië, nauwelijks twee jaar in training als hardloper, een ervaren deelnemersveld versloeg en de mannenrace won in een tijd van twee uur, vijf minuten en één seconde. Hij werd nog geen twaalf minuten later ingehaald door een recente 1500-meter specialist, zijn landgenote Tigist Ketema, die de vrouwenwedstrijd won in 2.16.07 en daarmee het snelste debuut op de marathon voor vrouwen met 42 seconden verbeterde. Dat record was overigens in handen van een andere Ethiopische, Letesenbet Gidey. Er werd gelopen onder prima omstandigheden. Temperaturen van 16/17C gedurende de hele race met een beetje bewolking toen het licht werd na de start om 6 uur ’s ochtends.

Parcoursrecord
De terugkeer voor het eerst in vier jaar naar het snelle parcours langs Jumeirah Beach Road leverde een nieuw parcoursrecord voor vrouwen op. Wedstrijdleider Peter Connerton verklaarde na afloop”Vanwege de pandemie en de eenmalige loop in Expo City vorig jaar keek iedereen ernaar uit om terug te keren naar Jumeirah; en vooral het resultaat voor vrouwen voldeed aan onze verwachtingen.

Dames
Met de terugkeer van nog twee Ethiopiërs, Dera Dida en Ruti Aga, vorig jaar eerste en tweede, werd al verwacht dat de vrouwenrace interessanter zou zijn dan die van de mannen in deze 23e editie van de race. Maar door het feestje van haar leeftijdsgenoten te verstoren, maakte Ketema het dubbel zo interessant. Aga was vastbesloten om revanche te nemen voor haar nipte nederlaag van vorig jaar en nam al vroeg het initiatief. Aga liep comfortabel en nam samen met Dida een voorsprong. Ketema volgde gemakkelijk namen. Met minder dan vijf kilometer te gaan demarreerde Ketema’en liep steeds verder weg. Ze versloeg uiteindelijk Aga met meer dan twee minuten en finishte in 2.16.07. Dat is een nieuw parcoursrecord voor vrouwen, Aga volgde met 2.18.09 en de winnaar van vorig jaar, Dida, werd derde in 2.19.29, nog altijd meer dan een minuut sneller dan 12 maanden geleden.

Coach Defedo
Binnen jaar werd Ketema van een 1500 mtr loopsters een succevolle marathonatlete. “Ik was nogal bang voor de afstand maar aan het einde vroeg ik me af waarom”. Haar rivalen denken misschien dat het beginnersgeluk was, maar haar coach Dedefo verklaarde:”Afgaande op haar training dacht ik dat ze twee uur vijftien zou kunnen lopen, maar ik kan niet ontevreden zijn met wat ze heeft gedaan”.Dedefo is de coach van de recente nieuwe wereldrecordhouder Tigist Asefa (2.11.53 in Berlijn in september), van Amane Beriso (2.14.58 in Valencia een maand geleden) en van Tamirat Tola (wereldkampioenschap goud en zilver op de marathon). Het laat zien in wat voor gezelschap Ketema verkeert.

Gobena
Bij de mannen pakte Gobena het agressiever aan dan Ketema. Hij was steeds degene die het tempo opdreef, zelfs toen er nog een dozijn kanshebbers waren die hem tot ver in de tweede helft van de race achtervolgden. Maar zijn niet aflatende aanvalslust zette ze allemaal buitenspel. En hoewel zijn verhaal gelijkenissen vertoont met dat van Ketema, is er één opvallend verschil. Ook hij bedankte familie en vrienden voor zijn succes, maar bijzonder is het feit dat Gobena tot twee jaar geleden een middelmatige speerwerper was, met een beste worp van 52 meter terwijl het wereldrecord bijna 100 meter is. Maar tante Ruti (Aga is de jongere zus van Gobena’s vader) suggereerde dat hij misschien beter kon gaan hardlopen. Dus begon hij serieus te trainen met Aga. Twee jaar later is hij 80.000 dollar beter af. “Ik denk dat ik de juiste beslissing heb genomen,” zei hij.

Olympische limiet
Bij niet Afrikaanse atleten zullen deze resultaten van atleten die nauwelijks tijd hebben gehad om goed te trainen voor de marathon nog meer ontzetting veroorzaken. Melat Kejeta, vierde bij de vrouwen en Samuel Fitwi, vijfde bij de mannen, zijn geboren in Oost-Afrika.Met persoonlijke records van 2.21.47 en 2.06.27,hebben zij zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Beide atleten zijn genaturaliseerde Duitsers

Mannen
1 GOBENA, Addisu ETH 2.05.01
2 DUMECHA Lemi ETH 2.05.20
3 MEGERSA Dejen ETH 2.05.42
4 FUFA Abdi ETH 2.06.23
5 FITWI Samuel GER 2.06.27
6 DAGNACHEW A ETH 2.06.55
7 CHEBII Douglas KEN 2.08.15
8 TESFAYE Lencho ETH 2.08.25
9 TESHAGR Bayelign ETH 2.08.56
10 DESSIE Abebaw ETH 2.09.09

Dames
1 KETEMA Tigist ETH 2.16.07
2 AGA Ruti ETH 2.18.09
3 DIDA Dera ETH 2.19.29
4 KEJETA Melat GER 2.21.47
5 JEMAL Fozya ETH 2.21.53
6 ESHETE Shitaye BRN 2.21.55
7 ANMUT Atelel ETH 2.22.23
8 AFENIGUS Bet. ETH 2.25.57
9 NIGUSE Emebet ETH 2.27.15
10 SHIMELS Nurit ETH 2.28.28

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *