< terug

Pfeiffer en Schöneborn ruim onder Olympische limiet maar geen nominatie voor Parijs (alle uitslagen)

15 januari 2024 (0 reacties)

Hendrik Pfeiffer en Deborah Schöneborn waren zondag bij de marathon van Houston sneller dan ooit en bleven allebei ruim onder de Olympische norm. Het was echter niet genoeg om de Duitse top drie in de kwalificatieperiode te halen en daarmee een olympisch ticket veilig te stellen, waarbij Hendrik Pfeiffer slechts een paar seconden tekort kwam.

Onder de kwalifcatietijd maar geen nominatie
Geluk en verdriet gaan vaak hand in hand in de sport. En soms worden ze zelfs gecombineerd in één en dezelfde prestatie. Zondag moeten Hendrik Pfeiffer (TK Hannover) en Deborah Schöneborn (SCC Berlijn) beide emoties hebben gevoeld na het passeren van de finishlijn bij de Houston Marathon (VS). Ondanks eindtijden ruim onder de Olympische kwalificatietijd, was het net niet genoeg voor hen om in de laatste paar minuten in de Duitse top drie te komen en dus in de groep van kanshebbers voor een van de drie Duitse Olympische tickets voor Parijs (Frankrijk).

Hendrik Pfeiffer komt negen tellen tekort
Hendrik Pfeiffer was heel dichtbij tot het einde. De 30-jarige ging zelfs lange tijd aan de leiding, steeds met de Ethiopiër Tsedat Ayana op zijn hielen. Een paar kilometer voor de finish haalde de Marokkaan Talbi Zouhair het leidende duo in. Hij pakte de overwinning in 2:06:39 uur. Tsedat Ayana (2:07:00 uur) liep ook weg bij Hendrik Pfeiffer. In zijn derde marathon in slechts vier maanden tijd werd laatstgenoemde beloond voor een moedige krachttoer met een nieuwe besttijd van 2:07:14 uur. De halve marathon passeerde hij na 1:03:02 uur, waarmee hij zijn beste tijd met 1:34 minuten verbeterde

Dit was echter niet genoeg voor een plaats in de Duitse top drie op de “Road to Paris”, maar volgens de huidige nominatierichtlijnen hooguit voor een nominatie als vervangende atleet. Met de Duitse recordhouder Amanal Petros (SCC Berlijn; 2:04:58 h), Samuel Fitwi (Silvesterlauf Trier; 2:06:27 h) en Europees kampioen Richard Ringer (LC Rehlingen; 2:07:05 h) zijn er tot nu toe drie Duitsers met een snellere tijd genomineerd. “Het was gewoon geweldig en ik heb mijn grenzen weer eens mijlenver verlegd”, zei Pfeiffer . “En ik ben ongelooflijk trots op dit resultaat.” De negen seconden waren we zuur: “Met een beetje meer geluk was het gelukt. Maar het zou zonde zijn om niet meer dan trots te zijn op deze race.”

Deborah Schöneborn voor het eerst onder de 2:25
De situatie voor Deborah Schöneborn is op papier vergelijkbaar: twee weken voor het einde van de kwalificatieperiode wilde ze ook een nieuwe poging wagen op een van de olympische tickets en ook in Houston kon ze zich aanzienlijk verbeteren. In 2:24:54 liep ze haar eerste marathon onder de 2:25, bijna precies een minuut sneller dan ooit tevoren, en eindigde als vierde. In het nationale klassement was dit echter niet genoeg om Laura Hottenrott (GSV Grün-Weiß Kassel: 2:24:30) van de derde Duitse Olympische startplaats te verdringen. “Het was geen geluksdag”, zei Deborah Schöneborn na de race. “De eerste vijf kilometer waren super zwaar, daarna was ik echt blij dat ik mezelf goed te pakken had. De omstandigheden waren echt goed, ik had een geweldige groep om mee te lopen en tegen kilometer 35 was ik er zeker van dat ik de finish zou halen. Toen klapten mijn bovenbeenspieren dicht en ik ging langzamer lopen”, legde ze uit. “Het is een geweldige PB die ik heb gelopen en eentje waar ik achteraf gezien zeker trots op kan zijn. Op dit moment ben ik teleurgesteld.”

Aaron Bienenfeld mist vlucht naar Houston
De winst in Houston ging naar Rahma Tusa Chota (Ethiopië; 2:19:33 h) voor Vicoty Chepngeno (Kenia; 2:19:55 h) twee loopsters onder de 2:20 uur. De elfde en twaalfde plaats gingen naar twee andere DLV-atleten: Kristina Hendel (LG Braunschweig; 2:30:54 u) en Natascha Mommers (TSV 1863 Herdecke; 2:34:51 u).Twee DLV-lopers werden ook aangekondigd voor de halve marathon: Rabea Schöneborn (SCC Berlijn) en Aaron Bienenfeld (SSC Hanau-Rodenbach). Rabea Schöneborn stond aan de start maar moest uitstappen. Aaron Bienenfeld kwam niet eens aan in Houston: Een sneeuwstorm zorgde dat haar vlucht in Eugene, Oregon (USA) werd geannuleerd. De poging om op tijd in Portland te komen voor de aansluitende vlucht met een huurauto was geen succes, zoals zij op Instagram meldde. “Ik kan niet zeggen dat ik het niet heb geprobeerd,” schrijft Bienenfeld. “Ik vind het vervelend, maar er zijn ergere dingen.”

Lees hier de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *