< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 10-9-2018: Drie Noren derde in Continental Cup en WK-100 km.

10 september 2018 (0 reacties)

Fritjof Fagerlund en Kajsa Berg uit Zweden worden negende op de WK-100 kilometer in Kroatië. De jonge Jakob Ingebrigtsen (17) uit Noorwegen wordt na ziekte toch weer knap derde op de 1500 meter in Ostrava. Henrik Ingebrigtsen, ook derde op 3000 meter, maakt grappen over de nieuwe regels bij de Continental Cup, waarbij de langere afstanden een afvalrace zijn. Maar de atleet en zijn trainer en vader Gjert hebben zich wel degelijk goed voorbereid. Scandinavische atletiekberichten.

Jakob en Henrik Ingebrigtsen én Karsten Warholm derde in Ostrava
“Ik kan wel merken dat ik ziek ben geweest, maar een podiumplaats is heel goed”, zegt Jakob Ingebrigtsen. De 17-jarige Europees kampioen heeft een keelontsteking gehad, maar in Ostrava wordt hij toch weer knap derde achter wereldkampioen Elijah Manangoi op de 1500 meter. De jonge topper uit het Noorse Sandness wordt over ruim een week 18 jaar. Zijn tijd is niet zo snel (3.40.80) en dat geldt ook voor de 3000 meter van oudere broer Henrik Ingebrigtsen (27). Hij wordt ook derde in een tactische race met 7.58.85 min. Henrik Ingebrigtsen is lang geblesseerd geweest en ook geopereerd, maar hij pakte dit jaar toch EK-zilver. Ook Karsten Warholm wordt derde op de 400 meter horden met 48.56 sec. Alle drie Noren hebben een prima einde van het seizoen en zij kunnen terugkijken op een mooi 2018.

Henrik Ingebrigtsen: “Ik heb huiswerk gehad van mijn vader”
“Ik mag graag rustig achterin beginnen, maar dat kan nu niet meer als de laatste eruit moet”. De Noor Henrik Ingebritsen loopt 3000 meter bij de Continental Cup in Ostrava en met nieuwe regels wordt de wedstrijd een afvalrace. “Ik moest huiswerk maken van mijn vader”, grapt hij. Dat is Gjert Ingebrigtsen, de trainer van de drie succesvolle Ingebrigtsen-broers. Op zaterdag zijn ze aandachtig toeschouwer als de steeple van de mannen chaotisch verloopt. De 3000 meter van de vrouwen levert wel wat inzichten op. “Je moet heel goed opletten en het overzicht houden”, zegt de trainer. “Je ziet nu ook atleten sprinten terwijl ze niet bij de afvallers horen”. Dan wordt kostbare energie verspild, constateert Gjert Ingebrigtsen. “Je moet krachten sparen en slim lopen.” Dat is natuurlijk altijd zo, maar een kansrijke atleet/te, die niet oplet, kan nu zo maar uit de wedstrijd verdwijnen bij onhandige tussensprints, constateert hij. Henrik zegt na afloop van zijn 3000 meter, dat er tijdens de race duw- en trekwerk is geweest door de sprints. Met nog 4 ronden te lopen is er de eerste afvaller, waarna 4 atleten de laatste ronde lopen.

Goede klasseringen Zweden bij WK-100 km.
Bij de WK-100 kilometer in het Kroatische Sveti Martin na Muri wordt de Zweed Fritjof Fagerlund (44) negende met 6.44.53 u., met daarachter als tiende zijn landgenoot Elov Olsson (6.46.03). Het is geen gemakkelijk rondje en Fagerlund legt uit dat het weer na zo’n 60-70 km. anders is geworden. Net als veel atleten het zwaar krijgen, verdwijnt de bewolking en stijgt de temperatuur door de zon snel naar zo’n 25 graden. Beide Zweden zijn gezien de omstandigheden zeer tevreden. Ze blijven ook maar iets boven hun beste tijden. De Noor Didrik Hermansen wordt vijftiende (7.00.12). De Zweedse Kajsa Berg wordt negende met 7.52.39 u. Ze heeft het nationale record op de 100 kilometer met 7.20.48 u. Door blessure’s en babypauze heeft ze na 2015 iets minder gepresteerd. Berg heeft al vaker op het podium gestaan bij de EK/WK.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *