< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 21-5-2024: Halve marathon in Göteborg en Royal Run in Denemarken 

21 mei 2024 (0 reacties)

De 43e halve marathon in Göteborg wordt gewonnen door de Keniaanse atleten Janet Ruguru en Moses Koech. Door warm weer komen er geen toptijden op de klok. Er zijn tienduizenden deelnemers. Ook de Scandinavische atleten lopen veel internationale wedstrijden. Doel is dan vaak plaatsing voor de EK (of de Spelen). In Malmö zijn Noordse kampioenschappen. Op vijf plaatsen in Denemarken heeft de Royal Run weer plaatsgevonden met in totaal 95.000 deelnemers. En ook de koninklijke familie trekt de hardloopschoenen aan. Scandinavische atletiekberichten.

Janet Ruguru en Moses Koech winnen halve marathon in Göteborg 
In de halve marathon in Göteborg (Göteborgsvarvet) is al snel duidelijk dat er bij de mannen een Keniaanse overwinning komt. Een trio heeft genoeg voorsprong. Als eerste komt bij de 43e editie van deze wedstrijd Moses Koech over de eindstreep in 1.02.56u. “Ik ben blij. Ik had niet gedacht dat ik vandaag zou winnen.” Het is behoorlijk warm zomerweer in de Zweedse stad en dat maakt het lastig om snelle tijden te lopen. Er zijn 40.000 inschrijvingen. Bij de vrouwen wint Janet Ruguru (Ken.) in 1.11.30u. Zij verslaat de favorieten Susan Chemba (Ken.) en Nigsti Haftu (Eth.), die wel op het podium komen op de tweede en derde plaats. De beste Zweden in Göteborg zijn Johanna Larson (1.16.51) en Samuel Russom (1.06.03). Beide atleten eindigen op de zesde plaats. In 2025 is deze halve marathon op 25 mei.

Noordse kampioenschappen in Malmö
Bij de Noordse kampioenschappen in Malmö krijgt sprintster Henriette Jaeger uit Noorwegen te maken met een blunder bij de tijdwaarneming. De 20-jarige atlete herstelt zich knap en bij de volgende 200 meter pakt ze het nationale record (22.58 sec.). Dit jaar heeft zij al vier Noorse records gevestigd en op de OS mag ze in ieder geval starten op de 4 x 400 meter. Talentvol is ook de 20-jarige Ilona Mononen uit Finland. Ze wint de 3000 meter steeple chase in 9.41.29 min. (pr). De Zweed Leo Magnusson wint bij de mannen deze afstand in 8.41.41 min. De Deen Mikkel Dahl Jessen wint de 5000 meter (14.00.28). Sommige afstanden zijn een tactisch spelletje. In Polen loopt de Finse Eveliina Määtanen 1.59.74 min. op de 800 meter. Dat is een nieuwe beste tijd en zij gaat naar de EK. Reetta Hurske blijft met 12.85 sec. op de 100 meter horden nog boven de Olympische limiet.

Royal Run in Denemarken met koninklijke familie
De Royal Run heeft voor het eerst plaatsgevonden bij de 50-jarige verjaardag van toen prins Frederik. Hij is zelf een enthousiaste loper en stimuleert mensen om in beweging te komen. In het hele land hebben er dit jaar in totaal 95.000 deelnemers meegedaan. En Frederik -inmiddels koning- en zijn vrouw en kinderen hebben de hardloopschoenen weer aangedaan. De Run heeft plaatsgevonden in Kopenhagen, Bronderslev, Fredericia, Aarhus en Kalundberg. “We hebben niets te klagen over het weer”, aldus de koning. En na afloop? “Veel water drinken en en wat pasta eten”, lacht hij. Hij heeft in meer plaatsen gelopen. Juliana Hvid gebruikt de stratenmijl om een nationaal record te vestigen. Die afstand komt sinds 1 oktober 2023 officieel in de boeken. Ze finisht na 4.41.31 min. De 26-jarige loopster is een steeple-specialiste.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *