< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 16-4-2024: Documentaire Zweedse Ludmila Engquist en Sondre Nordstad Moen twaalfde in Boston-marathon

16 april 2024 (0 reacties)

De Zweedse Ludmila Engquist (geboren in Rusland) is een wereldtopper op de hordensprint met een Olympische titel. Na een dopingaffaire in de wintersport (bobslee) is zij ruim twintig jaar niet in de publiciteit geweest. Er is nu een documentaire. De Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal is chagrijnig dat ze geen Olympische limiet heeft op de 10.000 meter. Het blijkt dat ook in de cross kwalificatie mogeljk is, “maar dat is een vreemd, ingewikkeld systeem”. De atlete is nooit goed geïnformeerd. Sondre Nordstad Moen (No.) is twaalfde geworden in de Boston-marathon met 2.11.18u. Scandinavische atletiekberichten.

Hordensprintster Ludmila Engquist vertelt levensverhaal in documentaire
Ludmila Engquist heeft goud gewonnen op de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta op de 100 meter horden. Ze is ook twee maal wereldkampioene geworden. Aan het einde van de atletiekcarriere (met ook een hamstringblessure) maakt de Zweedse een overstap naar de bobslee in 2001. Daarna test de sportster positief op anabole steroïden. Er volgt een hele moeilijke tijd met zware depressies en een zelfmoordpoging. Binnenkort wordt ze 60 jaar en doet na ruim 20 jaar zonder publiciteit haar verhaal in een documentaire. Engquist (geboren in Rusland) woont al lange tijd in Spanje met haar kinderen en is gescheiden van haar man en coach Johan Engquist. “Niet te veel achterom kijken, dat is te moeilijk”, zegt ze.

Karoline Bjerkeli Grovdal ergert zich aan kwalificatiesysteem OS 
De limiet op de 10.000 meter voor de OS is bij de vrouwen 30.40 min. Dat kan gelopen worden op de baan en de weg. De Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal is er onlangs met 31.01 min. boven gebleven in Drammen (No.). Het is nu duidelijk geworden dat er ook nog een ‘achterdeur’ is voor plaatsing met hoge klasseringen in grote, internationale crossen. De 33-jarige is een uitstekende veldloopster en ze had op deze manier een ticket voor Parijs kunnen veroveren. Maar de WK-cross is de laatste wedstrijd geweest om punten te verzamelen. “Een vreemd, ingewikkeld systeem”, zegt Grovdal. Het heeft nauwelijks aandacht gekregen. “Ik wist er niets van”, zegt de Noorse. Ook bij bonden en clubs is er de nodige onduidelijkheid.

Sondre Nordstad Moen wordt twaalfde in Boston-marathon 
Sondre Nordstad Moen is de Noorse recordhouder op de marathon. In 2017 heeft hij 2.05.48u. gelopen, een voormalig Europees record. Na een langere periode met blessure’s maakt hij in december in het Japanse Fukuoka een goede rentree met 2.07.16u. In Boston lukt het niet om daarbij in de buurt te komen met een twaalfde plaats en 2.11.18u. Het is de 128e editie van deze marathon. Het is niet het snelste parcours. Halverwege heeft Sondre Nordstad Moen nog niet veel achterstand op de koplopers. Op de halve marathon is de tussentijd 1.02.57u., maar daarna wordt het zwaar. Met 35 kilometer is het verschil met de eerste lopers al behoorlijk groter geworden. Hij eindigt uiteindelijk vijf minuten achter winnaar Sisay Lemma uit Ethiopië.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *