< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 11-10-2023: Sarah Lahti wint in Groningen en Noorse crosskampioenschappen

11 oktober 2023 (0 reacties)

Bij de 36e editie van de 4 mijl van Groningen wint de Zweedse Sarah Lahti (28) met twee seconden voorsprong op Maureen Koster. Een week eerder is ze niet gefinisht op de WK-halve marathon in Riga. Volgend jaar zal in Noorwegen in februari geen Karsten Warholm Invitational plaatsvinden. De initiatiefnemer en naamgever wil zich optimaal voorbereiden op het outdoorseizoen en de OS. Bij de Noorse crosskampioenschappen in Oslo zijn Ingeborg Ostgard en Senay Fissehatsion de winnaars op de lange afstand. Bij de mannen is er een valpartij na wat geduw in de kopgroep. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse Sarah Lahti wint 4 mijl van Groningen 
Bij de wereldkampioenschappen halve marathon in Riga is de Zweedse Sarah Lahti niet gefinisht. Een week later pakt ze een fraaie zege in de 4 mijl van Groningen met 19.54 min. op de 6,4 km. Ze is twee seconden sneller dan Maureen Koster. De 28-jarige loopster heeft een succesvol seizoen op de baan, weg en in het veld, maar het gaat niet vanzelf. In augustus heeft Lahti last van de luchtwegen en er zijn knieproblemen. In Zaandam heeft de Zweedse in september 53.26 min. op de 10 mijl gelopen. Haar tussentijd op de 5 kilometer in Groningen (15.19) is 3 sec. beter dan haar beste tijd op de weg in Morton, Frankrijk in april. Het is 15 seconden boven het nationale record van Meraf Bahta. Sarah Lahti heeft tijdens haar carriere inmiddels acht Zweedse records gelopen.

Geen Karsten Warholm Invitational in 2024 
In 2024 zal de indoormeeting Karsten Warholm Invitational niet georganiseerd worden. De wedstrijd zou op 1 februari plaatsvinden in Ulsteinvik. De Noorse topper wil zich goed voorbereiden op het outdoorseizoen, heeft zijn manager uitgelegd. Komend jaar wil hij op de Europese kampioenschappen (Rome, 7-12 juni) en de Olympische Spelen zijn titel verdedigen op de 400 meter horden. Of en waar Warholm deze winter nog indoor in actie komt, is niet bekend. De atleet is niet alleen naamgever van de Noorse wedstrijd maar ook betrokken bij de organisatie. 

Noorse crosskampioenschappen: Ingeborg Ostgard en Senay Fissehatsion 
De Noorse crosskampioenschappen vinden plaats in het Frognerpark in Oslo. De winnaars zijn Ingeborg Ostgard en Senay Fissehatsion op de lange afstand. In de kopgroep van de mannen is er een valpartij na wat geduw en getrek. Ibrahim Buras krijgt de schuld. De jury geeft hem echter geen straf. Het lijkt er op dat meerdere atleten met hun handen bij het incident betrokken zijn. Favoriet Fissehatsion wint in 30.33 min. op de 10 km. In de kopgroep lopen ook atleten, die heel goed kunnen langlaufen. Bij de vrouwen gaat Hanne Mjoen Maridal lange tijd aan de leiding. Ze wordt vlak voor de finish nog gepasseerd door Ingeborg Ostgard, die de 8 km. in 27.46 min. loopt. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *