< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 12-11-2022: EK-junioren in Tampere en Royal Run in Denemarken

12 november 2022 (0 reacties)

European Athletics heeft de Europese kampioenschappen onder 20 jaar in 2025 toegewezen aan Tampere in Finland. Hier zijn al vaker grote toernooien geweest. In Denemarken wordt op 29 mei 2023 voor de vijfde keer de Royal Run georganiseerd. Het loopevenement is een initiatief van kroonprins Frederik, zelf ook een enthousiaste hardloper. In de Scandinavische landen wordt uitgekeken naar de EK-cross in Italië in december. Definitieve ploegen zijn nog niet samengesteld, maar Zweden heeft een sterk vrouwenteam. Scandinavische atletiekberichten.

EK-junioren in 2025 in Tampere

Komend jaar vinden de Europese kampioenschappen onder 20 jaar plaats in Jerusalem en niet in Roemenië (Cluj). Twee jaar later in 2025 is de titelstrijd in het Finse Tampere. De Europese atletiekbond European Athletics heeft dat na afloop van een vergadering in Polen bekend gemaakt. In Warschau zijn de toernooien in de komende jaren toegewezen. In Tampere zijn al vaak grote atletiekevenementen georganiseerd. De organisatie is zeer ervaren. In 2018 hebben hier de wereldkampioenschappen voor atleten onder 20 jaar plaatsgevonden. Ook zijn er al eerder Europese kampioenschappen geweest.

Royal Run Denemarken is 29 mei 2023

Op 29 mei volgend jaar vindt in Denemarken weer de Royal Run plaats. Dat wordt de vijfde editie. In 2018 heeft het evenement voor de eerste keer plaatsgevonden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik. Hij is een enthousiaste hardloper en met zijn initiatief wilde hij meer mensen in beweging krijgen. Dat is een enorm succes geworden met jaarlijks vele tienduizenden deelnemers. De afstanden zijn 1 mijl (1609 meter), 5 kilometer en 10 kilometer. Er mag ook gewandeld worden. Volgend jaar is de Royal Run in ieder geval in de plaatsen Nykobing, Nyborg, Herning, Abenraa en in de hoofdstad Kopenhagen. Het is inmiddels ook traditie dat de kroonprins zelf meedoet (soms op meer plaatsen) en dat ook zijn vrouw en kinderen deelnemen.

Zweden met sterke vrouwenploeg naar EK-cross

Op 11 december zijn de Europese crosskampioenschappen in Italië (in La Mandria, ten noordwesten van Turijn). De Zweedse atletiekbond heeft de eerste namen van geselecteerde atleten bekend gemaakt. Daarbij is ook Meraf Bahta, die vorig jaar tweede is geworden in Dublin. Ze heeft in ieder geval gezelschap van twee andere sterke atletes, Sarah Lahti en Samrawit Mengstaeb. Vorig jaar is brons gewonnen in het landenklassement. Andere Scandinavische landen zullen in ieder geval de kampioenen van de Noordse crosskampioenschappen van vorig weekeinde in Kristiansand kiezen. Er zijn dan veel Noorse medaille’s in eigen land, maar de gouden plakken worden verdeeld aan vier landen. Dat zijn: Nathalie Blomqvist (Fi.) en Mohammedreza Abootorabi (Zwe.) bij de senioren en Sofia Thogersen (De.) en Esten Mollerud Hauen (No.) bij de junioren. Denemarken heeft op 19 november nog nationale crosskampioenschappen. In de andere landen zijn er weinig veldlopen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *