< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 12-8-2019: Degradatie Finland en Zweden en Jakob Ingebrigtsen moet na finish juichen

12 augustus 2019 (0 reacties)

Bij de EK-landenwedstrijd in Sandnes zijn er veel overwinningen voor de Noren op de loopnummers. Er is tegenwind en vaak zijn er ook tactische races met minder snelle tijden. Jakob Ingebrigtsen is een klasse apart op de 1500 meter, maar hij wordt door zijn vader en trainer Gjert gecorrigeerd. Hij moet pas juichen na de finish. Noorwegen blijft in de eerste divisie, Zweden en Finland degraderen uit de Super League. Dat wordt de volgende keer een Scandinavische prestigestrijd. Denemarken wordt derde in de tweede klasse en Ijsland promoveert naar die league. Veel atleten zijn in interviews positief. Ze hebben niet het niveau voor grote toernooien of topwedstrijden. Met deze landenwedstrijden kunnen ze toch internationale ervaring opdoen.  Scandinavische atletiekberichten.

Jakob Ingebrigtsen mag niet te vroeg juichen

Filip Ingebrigtsen (26) wint met een flinke voorsprong de 5000 meter met 13.37.09 min. Op de WK in Doha zal hij gaan ‘dubbelen’ met 1500m./5000m. Hij is in zeer goede vorm. Eigenlijk is Filip altijd iets minder goed geweest op de langere afstanden dan zijn twee broers, maar trainingen met lange intervals hebben een zeer positief effect. Het is ook een mentale kwestie, zegt de loper zelf. Als junior is hij een 800 meter-specialist en het heeft een paar jaar geduurd om aan het lange werk te wennen. 

Jakob Ingebrigtsen (18) wint met speels gemak de 1500 meter. De Europees kampioen viert al een feestje op het laatste rechte eind. Dat bevalt vader en trainer Gjert Ingebrigtsen helemaal niet. “Je mag naar het publiek zwaaien, maar doe dat dan na de finish”, wijst hij zijn zoon terecht. Hij ziet ook wel dat de zege van Jakob geen moment in gevaar komt, maar waarschuwt voor nonchalance. Amalie Iuel (400mH), Hedda Hynne (800m), Tom Karbo (3000m steeple) en Karoline B. Grovdal (3000m) pakken ook de eerste plaats. Henrik Ingebrigtsen wordt op de 3000 meter geklopt door de Belg Isaac Kimeli.

Degradatie Zweden en Finland uit Super League

Zweden en Finland staan na de eerste dag in de topklasse in Polen onderaan. Door de nieuwe opzet degraderen vijf landen. De tweede dag kan de achterstand niet meer worden goedgemaakt. Enkele Finse atletes lopen wel goede uitslagen met 2.01.85 min. (pr) op de 800 meter voor Sara Kuivisto (en 4.09.25 min. op 1500m), 9.42.97 min. op de 3000 meter steeple voor Camilla Richardsson en 9.19.65 min. (pr) op de 3000 meter voor juniore Nathalie Blomqvist. Bij de Zweden presteren een aantal atleten beneden hun niveau. Yolanda Ngarambe voldoet wel aan de verwachtingen. Zij wint de 3000 meter in Bydgoszcz (9.07.67). Op de tweede dag worden aan het einde vrij onverwacht nog veel punten gepakt, maar degradatie kan niet worden voorkomen als de estafetteploegen op de 4 x 400 meter achteraan eindigen.

Ijsland promoveert naar de tweede klasse

Nicolai Hartling scherpt zijn eigen Deense record op de 400 meter horden aan met 1/100 tot 50.01 sec.  In Varazdin (2e divisie) wint Olympisch medaillewinnares Sara Slott Petersen hetzelfde onderdeel, maar zij is niet tevreden met de eindtijd (55.76). Anna Emilie Möller wordt eerste op de 3000 meter met 9.12.59 min. en er is ook winst op de 1500 meter op zondag. Andreas Bube is de snelste op de 800 meter. Denemarken blijft in dezelfde klasse (en bij promotie zou de eerste divisie helemaal een Scandinavische poule zijn geworden). Het wordt een derde plaats achter Estland. Ijsland wint in Skopje in de derde league. Anita Hinriksdottir wordt tweede op de 800 meter en 1500 meter. Hlynur Andrésson dubbelt ook met tweede plaatsen op 1500 meter en 3000 meter. De promotie wordt op het allerlaatste moment heel verrassend afgedwongen met de afsluitende estafettes, want het is Servië dat steeds aan de leiding gaat. Het verschil is uiteindelijk slechts drie punten. De mannen van Servië worden gediskwalificeerd op de 4 x 400 meter.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *