< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 13-10-2020: Noorse crosskampioenschappen en Zweedse titelstrijd 10 km.

13 oktober 2020 (0 reacties)

Op archiefbeeld Karoline Bjerkeli Grovdal

In het Noorse Skien worden de nationale crosskampioenschappen gehouden. De titels gaan met afstand naar Filip Ingebrigtsen en Karoline Bjerkeli Grovdal. In Zweden is de titelstrijd op de 10 kilometer verplaatst naar het autocircuit Anderstorp. En er worden snelle tijden gelopen, met Meraf Bahta (32.02) en Samuel Tsegay (28.31) als winnaars. De Noorse hordensprinter Vladimir Vukicevic (29) heeft met zijn werkgever overleg gehad. Dat biedt hem de kans om nog een jaar door te gaan, want hij wil dolgraag naar de Olympische Spelen. Scandinavische atletiekberichten.

Noorse crosskampioenen: Filip Ingebrigtsen en Karoline Bjerkeli Grovdal

Filip Ingebrigtsen heeft sinds de Diamond League-meeting in Stockholm geen wedstrijden meer gelopen. Daar is hij uitgestapt op de 1500 meter. De 27-jarige atleet heeft vaker problemen gehad met de ademhaling. Bij de Noorse crosskampioenschappen in Skien is hij echter met afstand de beste loper. Het is zijn eerste nationale titel in deze discipline, hoewel hij al wel een Europese crosstitel (2018) heeft. Zijn tijd is 29.23 min. na ca. 10 kilometer. Broer Henrik is ook weer terug na een voetblessure, waarvan de oorzaak onduidelijk is gebleven. De kampioen van vorig jaar wordt zevende. Henrik Ingebrigtsen ziet weer mogelijkheden na een periode waarin hij “meer in het zwembad dan op zand heeft gelopen”. Karoline Bjerkeli Grovdal is duidelijk sneller dan de andere atletes. Ze heeft 1.18 min. voorsprong op Maria Sagnes Wagan met 19.04 min. op de zes kilometer. Silje Fjortoft heeft brons.

Zweeds kampioenschap 10 km.: Meraf Bahta en Samuel Tsegay

Het Zweedse kampioenschap 10 kilometer vindt dit jaar plaats op het autocircuit Anderstorp. En ook de atleten houden van racen, want er worden snelle tijden gelopen. Twintig mannen blijven onder de 30 minuten en 18 vrouwen blijven onder 36 minuten. De winnaars bij de mannen en vrouwen senioren hebben dezelfde tactiek: razendsnel starten. Dat blijkt voldoende voor de zege, hoewel de concurrentie in het laatste gedeelte wel dichterbij komt. Meraf Bahta wint met 32.02 min. de 10 kilometer, een kampioenschapsrecord. De vrouwen lopen samen met de tweede groep van de mannen en Bahta kiest direct de aanval door met de snelste mannen mee te gaan. Bij de mannen kan Samuel Tsegay (28.31) Samuel Russom zeven seconden voorblijven. Derde is David Nilsson (28.49).

Hordenloper Vladimir Vukicevic wil naar Olympische Spelen

De Noorse hordensprinter Vladimir Vukicevic (29) heeft een goed jaar. Vooral in augustus heeft hij nog veel wedstrijden kunnen lopen. Met 13.53 sec. loopt hij een nationaal record op de 110 meter horden. Daarvoor zet hij al 13.48 sec. op de klok in Finland met iets te veel wind. Bovendien pakt hij zijn tiende gouden plak op de Noorse kampioenschappen. Maar de droom van Olympische deelname blijft. Na een studie economie is Vukicevic vorig jaar gaan werken. Na overleg met zijn werkgever wordt hem de kans geboden om nog een jaar werk en topsport te combineren. Voor de OS moet hij wel zijn beste tijd verbeteren, maar ook een goede plek op de wereldranglijst kan kwalificatie betekenen. Dit jaar heeft hem toch hoop gegeven, dat er iets mogelijk is. Vukicevic heeft deze week een laseroperatie aan zijn ogen gehad. Regen en wind zijn tijdens een race weleens een belemmering geweest voor zijn ooglenzen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *