< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 13-8-2018: EK met Team Ingebrigtsen en Duplantis

13 augustus 2018 (0 reacties)

Er zijn 5 medaille’s voor Noorwegen en 4 medaille’s voor Zweden op de EK. ‘Wie praat er nog over Usain Bolt’, grapt men in Noorwegen. De 17-jarige Jakob Ingebrigtsen uit Noorwegen is fenomenaal met twee maal goud op 1500 meter en 5000 meter. Zweden pakt ook de nodige medaille’s met o.a. brons voor Meraf Bahta op 10.000 meter en zilver voor Andreas Kramer op 800 meter. De deelname van Bahta is niet onomstreden, omdat ze het dopingreglement heeft overtreden. Denemarken heeft mooie prestaties en wat tegenvallers in Berlijn.

De Finse atletiek bereikt een dieptepunt zonder podiumplaatsen (net als in 1966). Er zijn geen internationale toppers in het EK-team en het helpt ook niet als de bond onrealistische verwachtingen heeft met 3-4 medaille’s. De Ijslandse Anita Hinriksdottir wordt gediskwalificeerd in de halve finale van de 800 meter in Berlijn.

Wie praat er nog over Usain Bolt
‘Wie praat er nog over Usain Bolt’, grapt men in Noorwegen, want de 17-jarige Jakob Ingebrigtsen is de meest opvallende atleet op de Europese kampioenschappen in Berlijn. Hij wint twee maal goud op 1500 meter (3.38.10) en 5000 meter (13.17.16). Er wordt vantevoren veel verwacht van de drie broers Ingebrigtsen, maar het is niet Filip of Henrik, die in de volle schijnwerpers staat maar junior. Henrik Ingebrigtsen doet eigenlijk ook wat bijzonders met zijn zilveren medaille op de 1500 meter. Op vier EK’s achter elkaar pakt hij nu een plak. Een paar maanden geleden was de Noor nog lamgeslagen door blessure’s en dreigde hij zelfs helemaal te stoppen. Filip Ingebrigtsen raakt tijdens het toernooi geblesseerd. Teleurstellend is de opgave van Europees recordhouder Sondre Nordstad Moen in de marathon.

Warholm kijkt al weer naar WK
Wereldkampioen Karsten Warholm doet op de 400 meter horden wat hij moet doen: EK-goud. Een dubbelslag met ook een medaille op de 400 meter lukt niet. Hij gaat helemaal stuk in de finale. Daar treurt de 22-jarige atleet niet lang over. Hij kijkt al weer naar de WK van volgend jaar. De slotavond heeft finale’s 1500m, 5000m en 3000m steeple voor vrouwen op het programma staan binnen een uur. Veel atletes zijn daar niet blij mee, want dat valt niet te combineren. Dat geldt bijv. voor Karoline Bjerkeli Grovdal. De Noorse is dit jaar de snelste Europese op de steeple en zij wint brons (9.24.46) in Berlijn, maar aan haar eerste reactie is te zien, dat de favoriete niet helemaal tevreden is. Een paar dagen ziekte in de voorgaande week hebben wellicht toch een rol gespeeld in de voorbereiding.

Schaduw dopingzaak Meraf Bahta
Kort voor de EK is bekend geworden dat de Zweedse Meraf Bahta drie dopingcontrole’s heeft gemist door administratieve fouten. Ze wint nog wel brons op de 10.000 meter (32.19.34), maar start niet meer op de 5000 meter. “De druk is te groot”, luidt de verklaring van de bond, want haar deelname is niet zonder vragen. Andreas Kramer wint zilver in een hele goede race op de 800 meter. Er doen grote namen mee met snellere tijden, maar de Zweed doet tactisch alles goed. Hij evenaart bovendien zijn eigen nationale record met 1.45.03 min. Beste Zweedse in de marathon is Mikaela Larsson (33) met een persoonlijk record (2.35.06). Mikael Ekvall is na 33 km. ingestort en naar het ziekenhuis gebracht. Polsstokspringer Armand Duplantis zorgt voor goud met een sensationele 6.05 mtr. Hij is nog junior en net zo’n fenomeen als Jakob Ingebrigtsen. Daniel Stahl (discus) heeft zilver.

Denemarken met ups en downs
Sara Slott Petersen is op de 400 meter horden met grote afstand de belangrijkste Deense medaillekandidate. Ze is Europees kampioene in 2016 en ze heeft zilver gewonnen op de OS. Zij komt niet in de finale, want een voorbereiding met blessure’s kan niet gemakkelijk worden weggelopen. Andreas Bube wordt zesde op de 800 meter met zijn beste tijd in twee jaar (1.45.92). De 31-jarige atleet verwijt zichzelf, dat hij te laat naar voren gelopen is om mee te doen voor de medaille’s. De Deense vrouwen lopen wederom een nationaal record op de 4 x 100 meter. Abdi Hakin Ulad behoort bij de uitvallers op de marathon met een spierblessure. Anna-Emilie Möller (21) wordt zevende op de steeple met een mooi nationaal record (9.31.66).

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *