< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 14-2-2024: Fins record halve marathon Camilla Richardsson en Noordse kampioenschappen

14 februari 2024 (0 reacties) Scandinavisch atletieknieuws, 14-2-2024: Fins record halve marathon Camilla Richardsson en Noordse kampioenschappen

In Barcelona loopt de Finse Camilla Richardsson een Fins record halve marathon (1.09.54). In december is ze al succesvol geweest in de Valencia-marathon (2.24.38). In Barcelona verrast de Zweed Andreas Almgren met een toptijd van 59.23 min. op de halve marathon (tweede). Hij heeft net als Richardsson de overstap gemaakt van de baan naar de weg. Abdullah Dahir Abdi (20) loopt een Noors record op de 5 kilometer in Monaco (13.24). Bij de Noordse indoorkampioenschappen in Oslo (Baerum) ontbreken veel toppers, maar dat geeft andere atleten een kans om mee te doen in een internationale wedstrijd. Scandinavische atletiekberichten.

Fins record halve marathon in Barcelona Camilla Richardsson
In het topveld van de halve marathon in Barcelona is er een nationaal record voor de Finse Camilla Richardsson. Ze loopt 1.09.54u. en daarmee verdwijnt een tijd uit 1998 uit de boeken. Binnen een jaar heeft ze nu vier nationale records achter haar naam: 3000 meter indoor, 10.000 meter, marathon en halve marathon. Dat is niet vanzelfsprekend, want in de jaren daarvoor zijn er veel blessureproblemen. De Finse maakt met succes de overstap van de baan naar de weg. “De lange marathontrainingen gaan prima. Anders dan de intervaltrainingen op spikes op de baan. Ik heb gemerkt dat de lange lopen goed gaan”. Met haar 2.24.38u. in de Valencia-marathon is ze geplaatst voor de OS. De halve marathon op de EK in Rome staat in de agenda. Na een trainingskamp in Flagstaff (VS) heeft Richardsson een startplek in de halve marathon in Hamburg in april.

Andreas Almgren loopt Scandinavisch record halve marathon
Het is een Noords record als de Zweed Andreas Almgren in 59.23 min. over de eindstreep komt in de halve marathon in Barcelona. Hij wordt tweede. Hij is sneller dan de Noor Sondre Nordstad Moen (59.48, 2017) in de Scandinavische landen. Almgren heeft een toptijd verwacht en de loper is ook trots op zijn tweede plek in een topveld. De atleet zal op de Spelen in Parijs terugkeren naar de baan. Op de EK in Rome kiest de Zweed voor de 10.000 meter. Welke Diamond League-wedstrijden hij loopt, weet hij nog niet.De 20-jarige Abdullah Dahir Abdi heeft het Noorse record op de 5 kilometer verbeterd in Monaco. Met 13.24 sec. is hij twee seconden sneller dan Narve Gilje Nordas. Dahir Abdi eindigt net voor Niels Laros en achter Europees crosskampioen Yann Schrub uit Frankrijk.Hij start op de 3000 meter indoor bij de Noorse kampioenschappen en een 10 kilometer in Spanje.

Noordse kampioenschappen indoor in Oslo
Zweden wint de Noordse kampioenschappen indoor van de Scandinavische landen in Oslo bij de mannen en de vrouwen. Het gaat om de punten en op de loopnummers zijn er soms tactische races. Veel toppers ontbreken, want ze hebben andere wedstrijden in een drukke periode of ze zijn op trainingskamp. Andere atleten pakken nu hun kans in een internationale wedstrijd. Joel Ibler Lilleso (De.) wint de 3000 meter in 7.50.65 min. Na een paar rondjes heeft hij al samen met een tempomaker een voorsprong. De Zweedse Julia Henriksson loopt een nationaal record op de 200 meter in 23.06 sec. Haar landgenoot Jonathan Gran wint de 1500 meter in 3.41.36 min. De 17-jarige Hakon Moe Berge (No.) wordt tweede met een seconde achterstand.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *