< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 15-8-2020: Noors succes in Monaco en Zweedse titel Meraf Bahta

15 augustus 2020 (0 reacties)

Het is een bijzondere atletiekavond in Monaco bij de Diamond League-meeting waarbij de Ingebrigtsen-broers en Karsten Warholm uit Noorwegen uitstekende prestaties laten zien. De atleten presteren top in een vreemd seizoen met weinig wedstrijden. “Je weet niet wat je kunt verwachten”, zegt Jakob Ingebrigtsen, die een Europees record loopt op de 1500 meter (3.28.68). Na bijna een jaar zonder wedstrijden wint Meraf Bahta de Zweedse titel 10.000 meter in Uppsala. Scandinavische atletiekberichten.

Karsten Warholm: “Een wereldrecord is mogelijk”

De Noor Karsten Warholm loopt in zijn eerste 400 meter horden in dit jaar in Monaco op imposante wijze naar 47.10 sec. De 24-jarige atleet denkt dat een wereldrecord (46.78) binnen zijn mogelijkheden is, maar hij relativeert dit ook gelijk. “Het is niet voor niets een wereldrecord”. Sinds de wereldkampioenschappen in Doha heeft Warholm zijn favoriete onderdeel niet meer gedaan. Hij gaat zoals altijd snel weg bij de Diamond League-meeting en hij houdt het vol. Het is de tweede tijd in zijn carriere en een meeting-record. “Ik ben heel tevreden. Er zijn dit jaar niet veel wedstrijden geweest om in vorm te komen. Dit is een geweldige tijd.” Het lukt niet altijd om 13 passen tussen de horden te nemen, maar in Monaco wel. Daar is hij zeer goed over te spreken. “Ik ben in ieder geval op de goede weg”. Mogelijk start Karsten Warholm volgende zondag op de 400 meter in Stockholm.

Jakob Ingebrigtsen (19) loopt Europees record 1500 meter (3.28.68)

Vorig jaar heeft Jakob Ingebrigtsen zijn beste tijd op de 1500 meter gelopen in Lausanne met 3.30.16 min. Dan geeft de jonge Noor al aan, dat hij graag onder de 3.30 wil. Dat lukt in Monaco met 3.28.68 min., een verbetering van het Europese record van Mo Farah (3.28.81). Broer Filip Ingebrigtsen weet helemaal goed wat de 3.30-grens is met een beste tijd van 3.30.01 min. Dat lukt in Monaco net niet, maar zijn 3.30.35 is natuurlijk ook een geweldige prestatie. Winnaar Timothy Cheruiyot vertrekt op wereldrecordschema. Uiteindelijk blijkt dit ook voor Jakob Ingebrigtsen een ideaal scenario. De 19-jarige loper uit Sandnes komt nog dichtbij de Keniaan. Beide broers benadrukken nog eens dat het een vreemd seizoen is. “Je weet niet wat je kunt verwachten. Dit is mijn eerste 1500 meter dit jaar”, zegt Jakob. Hij is nerveus, maar als er een wedstrijd is, wil hij ook wat laten zien. Broer Filip zegt dat je ook niet weet wat je tactisch moet verwachten. En wat is de vorm van de andere atleten?, zegt hij. Henrik Ingebrigtsen is in Monaco uitgestapt op de 5000 meter. Hij heeft last van een voet.

Meraf Bahta maakt rentree met Zweedse titel 10.000 meter

De Zweedse Meraf Bahta heeft sinds 6 september vorig jaar geen wedstrijd meer gelopen. Toen mocht de 31-jarige atlete net weer starten in wedstrijden na een jaar schorsing, omdat ze haar verblijfplaatsen (‘whereabouts’) niet goed had ingevuld. Bahta heeft EK-brons gewonnen op de 10.000 meter. Dit voorjaar heeft ze problemen gehad met een corona-besmetting en allergie. Ze maakt haar rentree bij de Zweedse kampioenschappen in Uppsala. Na een tactische race wint ze de 10.000 meter in 34.07 min., voor Sarah Lahti. Zondag loopt Meraf Bahta ook nog 5000 meter. Bij de mannen is het verrassend Emil Milan de la Oliva (29.49), die wint voor David Nilsson.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *