< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 16-09-2019: Alm en Ulad Deens kampioen en Noorse WK-ploeg met Ingebrigtsen-broers

16 september 2019 (0 reacties)

Op het snelle parcours in Kopenhagen worden Maja Alm en Abdi Ulad de Deense kampioenen op de halve marathon. In de Deense hoofdstad wordt de top van het klassement gedomineerd door Kenia en Ethiopië, maar Sondre Nordstad Moen (No.) laat goede vorm zien met 1.00.20 u. op de 21,1 km. Geoffrey Kamworor loopt een nieuwe beste tijd en wereldrecord, maar er zijn heel veel deelnemers/sters met een persoonlijk record. In het Noorse team voor de wereldkampioenschappen in Doha zijn er opvallend veel lopers, die een dubbel programma hebben met twee afstanden. Scandinavische atletiekberichten.

Maja Alm en Abdi Ulad pakken Deense titels halve marathon

De halve marathon in Kopenhagen is ook het Deense kampioenschap halve marathon. Bij de vrouwen wint Maja Alm met 1.11.54 u. Ze heeft zo’n drie minuten voorsprong op Anna Holm, die later dit jaar de Frankfurt-marathon loopt. Debutante Alm vindt het geweldig. Ze is zeven keer wereldkampioene oriëntatielopen geworden, maar een dergelijke entourage met heel veel enthousiast publiek is ze niet gewend. Abdi Ulad wordt in de Deense hoofdstad nationaal kampioen met 1.05.02 u. Thijs Nijhuis is steeds dichtbij en hij komt 19 seconden later over de eindstreep.

Ook veel Noren en Zweden in Kopenhagen

In de top van het klassement in Kopenhagen staan veel Kenianen en Ethiopiërs, maar de Noor Sondre Nordstad Moen laat zien, dat hij weer in grote vorm is. Hij wordt negende met 1.00.20 u., de tweede tijd in zijn carriere. Hij is eerste Europeaan. In totaal zijn er 23.000 deelnemers. Er zijn bijna 800 Noren, die de halve marathon lopen en ook heel veel Zweden. Hanna Lindholm is de beste Zweedse met 1.11.57 u. (vijfde op de allertijdenlijst). Veel organisaties van halve marathons in Zweden en Noorwegen zullen ietwat jaloers naar de statistiek kijken. In Kopenhagen lopen 11 Zweedse mannen onder 1.10 u.; en 7 vrouwen onder 1.20. Dertien Noren blijven onder de 1.10 u. en vijf Noorse vrouwen zijn sneller dan 1.20 u.

Noorwegen heeft WK-ploeg met Ingebrigtsen-broers

Karsten Warholm heeft zich op de wereldkampioenschappen ingeschreven op de 400 meter horden en de 400 meter. Tijdens het toernooi in Doha wil de Noor definitief besluiten wat hij doet. De serie 400 meter is een dag na de finale van de 400 meter horden. Op dit laatste onderdeel is hij titelverdediger. Noorwegen heeft een WK-ploeg met 18 atleten. Warholm is niet de enige loper in het team met een optie voor een dubbel programma. Ook Filip en Jakob Ingebrigtsen hebben twee afstanden (1500 en 5000 meter). Henrik Ingebrigtsen heeft alleen de 5000 meter op het programma staan. Karoline Bjerkeli Grovdal kan starten op 5000 meter en 3000 meter steeple. Sondre Nordstad Moen loopt 10.000 meter.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *