< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-1-2023: Zweedse record 10 km. Jonas Glans en 50 km. in Bislett-stadion

17 januari 2023 (0 reacties)

“Ik mag niet klagen. Ik ben één seconde sneller”, zegt de Zweed Jonas Glans. Na zijn nationale record op de 10 kilometer in Parijs in december is hij in Valencia één tel sneller: 27.57 min. Finland heeft een sterke generatie hordensprintsters. In de hal in Tampere loopt Reetta Hurske met 7.90 sec. een nationaal record op de 60 meter horden. In het Bislett-stadion in Oslo vindt op 11 februari indoor een 50 kilometer-ultraloop plaats. Er zijn nog startbewijzen beschikbaar. De wedstrijd heeft twee jaar niet kunnen plaatsvinden tijdens de corona-pandemie. Scandinavische atletiekberichten.

Zweed Jonas Glans loopt nationaal record 10 kilometer in Valencia

In een zeer regelmatig tempo loopt Jonas Glans in Valencia een nieuw Zweeds record op de 10 kilometer met 27.57 min. Dat is een seconde sneller dan zijn beste tijd in december in Parijs. “Ik mag niet klagen”, zegt hij, want zijn voorbereiding is niet optimaal. Met de Kerst en de jaarwisseling is de atleet een beetje ziek. “Het ging beter dan verwacht. Het is een snel parcours, maar er was ook 3 kilometer tegenwind.” Bij de start is er een vreemde valpartij. “Een beetje chaotisch. Je wordt afgeleid”. Glans was er zelf niet direct bij betrokken. Hij eindigt op de vijftiende plaats. Indoor wil de Zweed 3000 meter gaan lopen en in het buitenseizoen wordt de 5000 meter het hoofddoel. In Valencia is Sanna Mustonen de beste Zweedse (34.12) en haar landgenoot Olle Ahlberg wint de 5 kilometer (14.07) in de Spaanse stad.

Reetta Hurske sprint nationaal record 60mH in Tampere

“De vorm is oké en de start is goed”, zegt Reetta Hurske na haar Finse record indoor op de 60 meter horden in Tampere (7.90 sec.). Ze verbetert het nationale record van Nooralotta Neziri van twee jaar geleden met 1/100. Annemari Korte heeft deze winter 8.06 sec. gelopen. Ook hordensprintster Lotta Harale heeft weer een rentree gemaakt. Finland heeft meer sterke atletes op de hordensprint. Hurske blijft in Tampere ruim onder de limiet (8.03) voor de Europese indoorkampioenschappen in Istanboel in maart. Later in januari loopt de Finse nog meer wedstrijden.

Op 11 februari 50 kilometer indoor in Bislett-stadion in Oslo

Twee jaar heeft de ultraloop in de gangen van het Bislett-stadion in Oslo niet kunnen plaatsvinden tijdens de corona-pandemie. Op 11 februari staat de 50 kilometer weer op het programma. Zo’n 100 inschrijvingen zijn nog mogelijk. Deze ultraloop is populair en het is vaak een opstapje naar afstanden langer dan de marathon. Er starten twee groepen (onder 4 uur en 4-7 uur). De eerste keer heeft het evenement in 2011 plaatsgevonden. De records zijn: 2.58.11u (2017) van de Zwitser Fabian Downs en bij de vrouwen is het de Zweedse Lisa Ring met 3.34.13u. (2020). Aan de start komt o.a. de Noorse recordhoudster Rita Nordsveen (3.34.30). Bij de mannen heeft Ebrahim Abdulaziz zich aangemeld. Hij is vier keer Noors marathonkampioen geworden. Opvallend is ook de deelname van voormalig triatleet Hovda. Hij heeft eerder iedereen verbaasd met 264,887 km. op de 24 uur.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *